Μετά την Ανδαλουσία όπου το κόμμα του Ραχόι, ηττήθηκε αλλά και οι νίκες των υπολοίπων δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, οι Ισπανοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων.

Είναι το δεύτερο εκλογικό τεστ για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον ηγέτη του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και τους νεόκοπους Podemos και Ciudadanos, που «ψάχνουν» τη μεγάλη νίκη.

Χωρίς αμφιβολία τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Στη Μαδρίτη ουσιαστικά συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: από τη μία η παλιά καραβάνα του Λαϊκού Κόμματος Εσπεράνθα Αγκίρε και από την άλλη η δικηγόρος και δικαστικός Μανουέλα Καρμένα, ως επικεφαλής του Ahora Madrid, ενός συνασπισμού κομμάτων και κινημάτων, κυρίως από την Αριστερά, με πρώτο «βιολί» τους Podemos.

Για τους Podemos, που ταλανίζονται από εσωκομματικά προβλήματα μετά την ηχηρή αποχώρηση του συνιδρυτή τους, η κάλπη έχει μεγάλη σημασία, καθώς πρέπει να αποδείξουν αυτό που λέει το όνομά τους: «Μπορούμε».

Στη Βαρκελώνη οι Podemos συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Barcelona en Comu, με επικεφαλής την ακτιβίστρια, ιδίως στο ζήτημα των εξώσεων, Άδα Κολάου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Barcelona en Comu θα κερδίσει το κεντροδεξιό κόμμα CiU του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, έστω και αν η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πολιτικός σεισμός στην Βαρκελώνη θα είναι μεγάλος, δεδομένου ότι ο Μας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο με αιχμή την υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Αλλά και για τους νεόκοπους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα η κάλπη της Κυριακής θεωρείται κρίσιμη: το κόμμα είναι σε ανοδική πορεία -μάλιστα σε ορισμένες έρευνες ξεπερνά το Podemos- και οι έδρες που θα πάρει ενδεχομένως να καθορίσουν ποιος (ή ποια) θα γίνει δήμαρχος, τουλάχιστον στην Μαδρίτη.

Η Καταλονία θεωρείται προνομιακός χώρος για το συγκεκριμένο κόμμα, αφού εκεί γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν στην τρίτη θέση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε μεν να κερδίσει στην Ανδαλουσία, δεν έδειξε όμως να καρπώνεται τη δυσαρέσκεια από την πολιτική του Ραχόι.

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των γενικών εκλογών τούς δίνουν σταθερά τη δεύτερη θέση, όμως στην περίπτωση της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης έχουν χάσει έδαφος: στη Μαδρίτη (που θεωρείται, πάντως, προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος) είναι στην τρίτη θέση, ενώ στην Βαρκελώνη είναι μόλις στην έβδομη.

Εκλογές γίνονται επίσης στην Αραγονία, την Βαλένθια και την Εξτρεμαδούρα, όπου οι τελευταίες έρευνες απλά επιβεβαίωσαν τη γενικότερη τάση: «κουτσουρεμένος» δικομματισμός με το κόμμα του Ραχόι όμως να είναι σταθερά στην πρώτη θέση.

Καθοριστικός παράγοντας και αυτών των εκλογών, οι αναποφάσιστοι. Πάντως, θετική εντύπωση προκαλεί η κινητοποίηση που παρατηρείται στη νεολαία ιδίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.