Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι δεν αναμένει να είναι ασυνήθιστα σκληρές οι συνομιλίες που θα έχει την Παρασκευή με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φέρνει τα αιτήματά του για μεταρρύθμιση της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, επειδή, όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό είναι πάντα δύσκολες.

«Δεν αναμένω μια δύσκολη συζήτηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Οι συνομιλίες με τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι πάντα δύσκολες, εδώ ή αλλού», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά δείχνουν μια κάποια ανυπομονησία όσον αφορά τα αιτήματα του Κάμερον για μεταρρύθμιση στην ΕΕ, προτού τεθεί σε δημοψήφισμα το 2017 στη Βρετανία το θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κάμερον δήλωσε στη Ρίγα ότι θα επιδιώξει μεταρρυθμίσεις ώστε να δώσει στους ψηφοφόρους μια «δέουσα επιλογή».

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν η Σύνοδος αυτή Κορυφής στην Ρίγα, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη των σχέσεων με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, να μείνει απερίσπαστη από τις συνέπειες της πρώτης επαφής του Κάμερον με τους εταίρους του μετά την επανεκλογή του πριν από δύο εβδομάδες.

«Οι χώρες που βρίσκονται εδώ ως ανατολικοί εταίροι δεν ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την εσωτερική συζήτηση που αφορά το “Φεύγω ή Μένω” στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε σχετικά ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης.