«Απόλυτη απαίτηση» της Βρετανίας κατά την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Eνωση χαρακτήρισε χθες προκαταβολικά ο Ντέιβιντ Κάμερον τον περιορισμό της πρόσβασης των μεταναστών από άλλα κράτη της ΕΕ στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας. «Εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύουμε πως είναι σωστό να μειώσουμε τα κίνητρα για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν εδώ» διακήρυξε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά την πρώτη του ομιλία με θέμα τη μετανάστευση μετά την επανεκλογή του, λίγο πριν αναχωρήσει για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, με προορισμό την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Το τάιμινγκ φυσικά δεν ήταν τυχαίο, αλλά αποδείχθηκε μάλλον ατυχές για τον Κάμερον.

Επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες έδειξαν ότι η «καθαρή μετανάστευση» στη Βρετανία, ο εκτιμώμενος αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα μείον τον αριθμό εκείνων που την εγκατέλειψαν, εκτινάχθηκε πέρυσι στους 318.000 ανθρώπους έναντι 209.000 το 2013 φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν ακόμα από τις εκλογές του 2010 ότι θα μειώσει τον αριθμό αυτό κάτω από τις 100.000. Συνολικά, περίπου 641.000 μετανάστες έφτασαν πέρυσι στη Βρετανία, 100.000 περισσότεροι σε σύγκριση με το 2013 και από αυτούς, λίγο λιγότεροι από τους μισούς ήταν πολίτες της ΕΕ. Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως στηρίζει τον ευρωπαϊκό κανόνα της ελεύθερης μετακίνησης∙ αλλά «το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης ανέκαθεν υποτίθεται ότι θα ήταν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης ώστε να πας και να πιάσεις μια δουλειά και αυτή την ελεύθερη μετακίνηση υποστηρίζω».

Ο Κάμερον θέλει να υποχρεώσει τους μετανάστες από άλλα κράτη της ΕΕ να περιμένουν τέσσερα χρόνια προτού αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα φάσμα κοινωνικών επιδομάτων στη Βρετανία, όπως επίσης να αποκτήσει το δικαίωμα απέλασης των πολιτών της ΕΕ έπειτα από τέσσερις μήνες ανεργίας. Προανήγγειλε επιπλέον ότι δεν θα επιτρέπεται στις βρετανικές επιχειρήσεις να στρατολογούν εργαζομένους από το εξωτερικό χωρίς πρώτα να διαφημίζουν τις νέες θέσεις εργασίας στη Βρετανία. Η χθεσινή ομιλία του απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο και επικεντρώθηκε στην παράτυπη μετανάστευση, ενώ προανήγγειλε αυστηρά μέτρα: η αστυνομία θα έχει το δικαίωμα κατάσχεσης του μισθού των παράτυπων μεταναστών, οι τοπικές Αρχές θα αποκτήσουν ενισχυμένες εξουσίες ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες απέλασής τους. Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί το ταξίδι του στη Ρίγα για «μια πρώτη συζήτηση» με τους ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο «θέλει να μεταρρυθμίσει» την ΕΕ, πριν από το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί, έως τα τέλη του 2017, για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη, σε κάθε περίπτωση, έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε αλλαγή που θα περιελάμβανε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών μέσα στο χρονοδιάγραμμα που δίνει το Λονδίνο.