Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης που πηγαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν δεν θα έχουν από σήμερα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» που αντιτίθεται στην εποικιστική δραστηριότητα, η επίσημη εφαρμογή του μέτρου του διαχωρισμού είναι «πρωτοφανής» από τότε που άρχισε η κατοχή της Δυτικής Όχθης και αποτελούσε επί χρόνια αίτημα του λόμπι των εβραίων εποίκων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το μέτρο αυτό θα επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο μεταφοράς για τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που θα διαρκέσει τρεις μήνες «οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει από σήμερα να επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσω του ίδιου σημείου διέλευσης για να παίρνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας-Σαμάρειας» (της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης), ανακοίνωσε η εκπρόσωπος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει στο εξής να περνούν από τέσσερα σημεία ελέγχου για να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους και στη συνέχεια μέσω των ίδιων σημείων διέλευσης να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Κατά την επιστροφή τους στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παίρνουν παλαιστινιακά λεωφορεία για να φθάνουν στο σπίτι τους και όχι πλέον ισραηλινά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν ο οποίος και αποφάσισε το μέτρο, «θα αντλήσει τα διδάγματα της εμπειρίας αυτής στο τέλος της τρίμηνης αυτής δοκιμαστικής περιόδου». Κατά την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας, το μέτρο θα επιτρέψει «τον καλύτερο έλεγχο των Παλαιστινίων και αυτών που βγαίνουν από το Ισραήλ καθώς και τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας».

Βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Εστία», του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μορντεχάι Γιογκέβ, εξήγησε στο ραδιόφωνο ότι επί τρία χρόνια διεξήγαγε εκστρατεία μαζί με άλλους εκπροσώπους των εποίκων με στόχο την απαγόρευση της πρόσβασης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά λεωφορεία.

«Επιστρέφοντας από τη δουλειά, οι Παλαιστίνιοι γεμίζουν τα λεωφορεία τόσο πολύ που δεν υπάρχει πια θέση για τους Ισραηλινούς. Επιπλέον, οι Ισραηλινές, κυρίως όσες υπηρετούν στο στρατό, πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής επίθεσης», δήλωσε ο Γιογκέβ, το κόμμα του οποίου ενθαρρύνει την εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για απαρτχάιντ. Η κατάσταση απλούστατα έγινε ανυπόφορη κι ας λένε όλοι οι υποκριτές στον κόσμο ό,τι θέλουν».

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, ωστόσο, ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν συμφωνούν στο διαχωρισμό αυτόν τον οποίο ζητούσαν οι εβραίοι έποικοι. Οι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι επιθέσεων ελαχιστοποιούνταν στο μέτρο που τα λεωφορεία τα οποία μπορεί να αποτελούσαν στόχο, μετέφεραν πολλούς Παλαιστίνιους.

Η Χάγκιτ Οφράν, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα δήλωσε ότι «υπήρξαν κατά το παρελθόν απόπειρες επιβολής αυτού του είδους διαχωρισμού αλλά δεν είχαν υιοθετηθεί. Η απόφαση αυτή και η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας αποδεικνύουν ότι οι έποικοι μάς οδηγούν κατευθείαν σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ και σε ηθική πτώχευση».

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας του Ισραήλ, 92.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται νόμιμα ή παράνομα στο Ισραήλ.