Το NATO και η Ουκρανία εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις ρωσικές δηλώσεις σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία.

«Είμαστε… βαθιά ανήσυχοι για τις δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας όσον αφορά την πιθανή μελλοντική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων στην Κριμαία, (κίνηση) που θα ήταν αποσταθεροποιητική» τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Ουκρανίας σε κοινή τους ανακοίνωση μετά τη συνάντησή τους στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας.

Ένα στέλεχος του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Μόσχα έχει δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Κριμαία αλλά δεν είναι ενήμερος περί σχεδιασμών για κάτι τέτοιο.

Η ανακοίνωση του NATO καλεί επίσης τη Ρωσία να σταματήσει τη «συνεχιζόμενη, εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας».

Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα ή ότι δίνει όπλα στους αυτονομιστές αντάρτες και κατηγορεί το Κίεβο ότι παραβιάζει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο δυτικοί ηγέτες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Μόσχα, ζητώντας της να εγγυηθεί πως οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα τηρήσουν τη συμφωνία του Μινσκ.

Και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στάθηκε στην «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.

«Υπάρχει αληθινή ανάγκη να εμπλακούμε σε έναν διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς στην Αντάλια.

«Κυριαρχεί ένας έντονος σκεπτικισμός στις τάξεις των ευρωπαίων συμμάχων, και ακόμη περισσότερο μεταξύ όσων γνώρισαν τη σοβιετική κυριαρχία» πρόσθεσε ο ίδιος, την επομένη μιας συνάντησης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν παρουσίασε νωρίτερα τη δική του οπτική για την κατάσταση στα 28 κράτη μέλη του NATO, τονίζοντας ότι «η εκεχειρία είναι ακόμη ιδιαίτερα εύθραυστη», όπως γνωστοποίησε ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «πολλά εμπόδια» για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αντηχώντας τη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, που μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Βερολίνο επίσης σημείωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός πως «η κατάπαυση του πυρός δεν είναι πλήρης», ότι σημειώνονται σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της.