Με τον Ραούλ αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε στην Αβάνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κούβα διαμήνυσε ότι το Παρίσι θα «είναι πιστός της σύμμαχος» και κάλεσε σε άρση του εμπάργκο.

Οσον αφορά την ξεχωριστή του συνάντηση με τον θρυλικό Φιντέλ, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας «ήταν μεν καταβεβλημένος, αλλά η συζήτηση ήταν άνετη».

Η συνάντηση του Ολάντ με τον 88χρονο Φιντέλ Κάστρο – συνοδευόμενη από φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα – έσβησε και οριστικά την διαρκώς ανατροφοδοτούμενη από την αντικουβανική προπαγάνδα του Μαϊάμι φημολογία περί θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

Πέραν από τους συμβολισμούς του τετ-α-τετ του Ολάντ με τον Φιντέλ, η συνάντηση με τη μεγαλύτερη πολιτικοοικονομική σημασία ήταν αυτή που είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος από την ημέρα της ανάληψης της ηγεσίας της χώρας, τον Ιανουάριο του 2008 έχει προχωρήσει σε αργές αλλά σημαντικές για τα δεδομένα της χώρας μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα με την ιστορική επαναπροσέγγιση Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, χώρες της ΕΕ έχουν επίσης «ανοιχτεί» προς την Αβάνα.

Η επίσκεψη στην Κούβα του Ολάντ, τον οποίο συνόδευε μεγάλη ομάδα στελεχών για ενίσχυση των οικονομικών και διπλωματικών διμερών σχέσεων, ήταν η πρώτη γάλλου προέδρου στο νησί από την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ έχουν προηγηθεί επισκέψεις από αντιπροσωπείες των «28» της ΕΕ, από την Ιταλία, την Ολλανδία αλλά και την Ρωσία και την Ιαπωνία.

Η Γαλλία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στο άνοιγμα της Κούβας και θα συνδράμει στην άρση κάθε μέτρου που έχει πλήξει τόσο σοβαρά την κουβανική ανάπτυξη» είπε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας πριν από τη συνάντηση με τους Κάστρο στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

«Θα είμαστε πιστός σύμμαχος της χώρας» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Τον Ολάντ συνοδεύουν στην περιοδεία του στην Καραϊβική διοικητικά στελέχη μεγάλων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το εμπόριο τροφίμων, τα ξενοδοχειακά και τις τηλεπικοινωνίες.

Από τις χώρες της ΕΕ, η Κούβα έχει τις στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά, οι «28» της ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αβάνας.