Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντήσει την Τρίτη στο Σότσι τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων αυτά του Ιράν, της Συρίας και της Ουκρανίας, όπως και άλλα ζητήματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ταξίδι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας να διατηρήσουμε απευθείας γραμμές επικοινωνίας με την ηγεσία της Ρωσίας και να διασφαλίσουμε ότι οι απόψεις των ΗΠΑ εκφράζονται με σαφήνεια, αναφέρει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σε γραπτή ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κέρι στην Ρωσία εδώ και δύο χρόνια. Πραγματοποιείται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδό τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κέρι θα συναντηθεί ταυτοχρόνως με τον Πούτιν και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προτού αναχωρήσει για την Τουρκία για να μετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του.

Παράλληλα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι αυτονομιστές και η Ρωσία ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες στην ανατολική Ουκρανία, πράγμα που επιτρέπει να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις βραχυπρόθεσμα.

Παρατηρήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες μια αδιάκοπη υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές, με βαρέα όπλα, πυροβολικό, σύνθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εκπαίδευση, αλλά και δυνάμεις, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Εχουν την ικανότητα να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις βραχυπρόθεσμα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πει ποιες είναι οι προθέσεις τους αλλά παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία αυτήν την ενίσχυση, συμπλήρωσε.

«Υπήρξε μια ρωσική ενίσχυση ταυτοχρόνως κατά μήκος της μεθορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και στην ανατολική Ουκρανία με μια αδιάκοπη ροή εξοπλισμών, αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πυρομαχικών», συνέχισε.

Καλούμε την Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές, η οποία συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ του Φεβρουαρίου, οι οποίες προβλέπουν κατάπαυση του πυρός, και να σεβαστεί την μεθόριο και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές για να σεβαστούν τις συμφωνίες του Μινσκ, κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυτονομιστές που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ προετοιμάζονται για άλλη μια σειρά από στρατιωτικές δράσεις που αντιτίθενται στις συμφωνίες του Μινσκ.

Παρά την κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε τον Φεβρουάριο, σποραδικές μάχες ξεσπούν τακτικά στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ένοπλη σύγκρουση έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 6.200 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014.

Εξάλλου εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι ανταλλαγές πυρών.