Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Αμερικανοί -μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee (IRC)- που κρατούνταν από φιλορώσους αντάρτες με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοποι.

«Αφήσαμε ελεύθερους τους Αμερικανούς που είχαμε συλλάβει. Ο ένας από αυτούς είναι πράκτορας της CIA και ο άλλος είχε στρατολογηθεί» από την υπηρεσία δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα η IRC είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση των δύο μελών της, τα οποία κρατούνταν εδώ και δέκα ημέρες στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, περισσότεροι από 30 εργαζόμενοί της συνελήφθησαν όταν αυτονομιστές αντάρτες εισέβαλαν στα γραφεία της. Στα τέλη Απριλίου πολλά μέλη της οργάνωσης, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, είχαν εκδιωχθεί από το Ντονέτσκ με την κατηγορία ότι είναι «κατάσκοποι».

Οι φιλορώσοι αντάρτες υποστήριξαν ότι βρήκαν στα γραφεία της οργάνωσης συσκευές παρακολούθησης. «Πρόκειται για το πρώτο διπλωματικό σκάνδαλο στην (αυτοανακηρυχθείσα) Λαϊκή Δημοκρατία (του Ντονέτσκ). Όλα τα εργαλεία κατασχέθηκαν και δόθηκαν στις αμερικανικές αρχές» είπε ο Ζαχαρτσένκο.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία, ερωτηθείς για την υπόθεση υποστήριξε πως «δεν διαθέτει καμία πληροφορία σχετικά με την τύχη» των δύο Αμερικανών.