Εξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, αφού έκλεισαν οι κάλπες (στις 00:00), δείχνει ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν στο να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, απέχουν ωστόσο λίγο από το να καταλάβουν την πλειοψηφία (650).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη η οποία έγινεσε δείγμα 22.000 εκλογέων από κοινού από τα μεγάλα δίκτυα, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον οδεύει στο να καταλάβει 316 έδρες και οι Εργατικοί 239.

Εάν το αποτέλεσμα επαληθευτεί, θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των Εργατικών στην ιστορία τους.

Ο Μάικλ Γκόουβ, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι εάν αυτό το έξιτ πολ επιβεβαιωθεί, το κόμμα του έχει καταγάγει μια καθαρή νίκη.

«Εάν είναι σωστό, τότε σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν καθαρά αυτές τις εκλογές, και οι Εργατικοί ηττήθηκαν καθαρά», είπε ο Γκόουβ μιλώντας στη δημόσια βρετανική τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση των Συντηρητικών τα τελευταία πέντε χρόνια, τίθεται αντιμέτωπο με ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα (φαίνεται να κερδίζουν 10 έδρες), το οποίο θα πλήξει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, οδεύει προς το να καταλάβει μόλις δύο έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ.

Το σύνολο των 326 εδρών των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι κυβερνούν μαζί από το 2010, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Κάμερον θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Από τις 650 έδρες, οι 533 καταλαμβάνονται από την Αγγλία, οι 59 από την Σκοτία, οι 40 από την Ουαλία και οι 18 από τη Βόρειο Ιρλανδία.

Μια χωριστή έρευνα, μεταξύ των Βρετανών που είχαν ήδη ψηφίσει, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov, κατέδειξε ένα πολύ πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα, με τους Συντηρητικούς να καταλαμβάνουν 284 έδρες, τους Εργατικούς 263, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 31 και τους Σκοτσέζους Εθνικιστές 48.

Δημοψήφισμα για Ευρώπη και αποδοχή μείωσης των δαπανών

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανόν θα διεξαχθεί στη Βρετανία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή, ή μη, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν έως και 12 δισεκατομμύρια λίρες ως το 2018-’19 για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (5% του ΑΕΠ) στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε αλματώδη άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης εξόδου. Η λίρα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2 σεντς, στο 1,5430, έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες συναλλαγές στην Αυστραλασία, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 30ή Απριλίου.

Τα έξιτ πολ στη Βρετανία θεωρούνται γενικά αξιόπιστα, αλλά αυτή τη φορά ο μεγάλος αριθμός των κομμάτων που συμμετείχε στις εκλογές αυξάνει τις πιθανότητες σφάλματος. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση εξόδου υποδεικνύει ότι ο Κάμερον θα έχει πολλές επιλογές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, με την υποστήριξη των σημερινών του εταίρων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (10 έδρες), των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών, ή και των δύο πολιτικών δυνάμεων αυτών. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Νίκολα Στέρτζον:«Θα αντιμετώπιζα το έξιτ πολ με τεράστια επιφύλαξη»

Η δημοσκόπηση εξόδου έδειξε επιπλέον ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες οι οποίες κρίνονταν στη Σκοτία, ουσιαστικά σβήνοντας από τον πολιτικό χάρτη της περιοχής τους Εργατικούς —παρότι η Σκοτία αποτελούσε ιστορικά ένα από τα προπύργιά τους.

Επικριτές του SNP διατείνονται πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία.

Η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη επιφύλαξη το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης εξόδου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι κατά τι υποδεέστερο για το κόμμα της, θα πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του SNP σε μια εθνική εκλογική αναμέτρηση.

«Θα αντιμετώπιζα αυτό το έξιτ πολ με τεράστια επιφύλαξη», έγραψε η Στέρτζον στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα καλό βράδυ αλλά νομίζω πως οι 58 έδρες είναι κάτι απίθανο!», πρόσθεσε η ίδια.

Εδραιώνεται ο Κάμερον, καταποντίζεται ο Μίλιμπαντ

Ως και χθες ακόμη, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους Τόρις και τους Εργατικούς να είναι ισόπαλοι.

Εάν η δημοσκόπηση εξόδου είναι ακριβής, η παραμονή του Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, η οποία αμφισβητείτο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Καθώς —εάν επαληθευτεί αυτό το αποτέλεσμα— θα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Αντιθέτως, θα πρόκειται για μια συντριπτική ήττα για τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος πιθανότατα θα δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.