Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Βρετανία. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Handelsblatt εξηγεί τους πέντε λόγους που αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντική για το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί μια ισχυρή βρετανική κυβέρνηση.

Το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι στην περίπτωση που επανεκλεγεί θα πραγματοποιήσει ως το τέλος του 2017 δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτό τον τρόπο ο Κάμερον, σημειώνει η Handelsblatt, προσπαθεί να πείσει τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις προς το συμφέρον της Βρετανίας. Επίσης αμφίρροπο είναι και το αποτέλεσμα τυχόν δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί να διατηρήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, διότι Λονδίνο και Βερολίνο συμφωνούν σε μια σειρά θεμάτων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δεν έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αντίθετα επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ.

Εμπόριο

Η Βρετανία είναι η πέμπτη σημαντικότερη εμπορική εταίρος της Γερμανίας. Περισσότερες από 2.500 γερμανικές επιχειρήσεις διαθέτουν γραφεία στη Βρετανία. Γι’ αυτό τον λόγο το Βερολίνο έχει συμφέρον η βρετανική οικονομία να πηγαίνει καλά και οι Βρετανοί να καταναλώνουν και επίσης η χώρα να έχει σταθερή κυβέρνηση.

Εξωτερική πολιτική

Η Βρετανία διαθέτει μία από τις μόνιμες έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα από τη Γερμανία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Αν μικρότερα βρετανικά κόμματα αποκτήσουν περισσότερο λόγο για τα θέματα αυτά, τότε η Βρετανία θα μπορεί δυσκολότερα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.

Πυρηνικά όπλα

Στην ΕΕ μόνο η Βρετανία και η Γαλλία διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί επιθυμούν να ανανεώσουν τα τέσσερα πυρηνοκίνητα βρετανικά υποβρύχια. Αντίθετα τα μικρότερα κόμματα, όπως το Ukip και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, προκρίνουν πιο οικονομικές λύσεις, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας τάσσεται υπέρ του αφοπλισμού τους.

Η οικονομική θέση της Βρετανίας

Το Σίτι του Λονδίνου είναι από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Οι αγορές θα κυριευθούν από αβεβαιότητα στην περίπτωση ούτε οι Εργατικοί ούτε οι Συντηρητικοί καταφέρουν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και αναγκαστούν να αναζητήσουν συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν μάλιστα το Ukip βρεθεί κοντά στην εξουσία, οι αγορές θα φοβηθούν για τα χειρότερα, όπως προειδοποιούν οικονομολόγοι.