Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει το ταχύτερο με χερσαίες δυνάμεις για να σώσει» τη χώρα, «ειδικά τις πόλεις Αντεν και Τάιζ», με επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Χάλεντ Αλγεμένι και η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, θα μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη διεθνή νομική κάλυψη για μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

Μια συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων την 26η Μαρτίου, πριν συμπληρωθούν 48 ώρες αφότου η κυβέρνηση της Υεμένης είχε ειδοποιήσει το ΣΑ του ΟΗΕ με επιστολή της —την 24η Μαρτίου— πως ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από αραβικά κράτη του Κόλπου.

Σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, μπήκαν κατόπιν μαχών στη συνοικία Ταουάχι του Aντεν, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους στην πόλη, η τύχη της οποίας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

«Βάρβαρες παραβιάσεις»

Η επιστολή που επιδόθηκε στο ΣΑ καλεί παράλληλα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν τις «βάρβαρες παραβιάσεις εναντίον ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού». Κατηγορεί τους Χούτι ότι δολοφονούν αμάχους και εμποδίζουν το έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των τραυματιοφορέων.

Στις μάχες σε όλη την Υεμένη χθες Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 40 που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Αντεν με πλεούμενο που επλήγη από οβίδες των σιιτών ανταρτών, σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι Χούτι, καθώς και δυνάμεις που ανήκαν ως τώρα στον στρατό, δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και πολεμούν στο πλευρό των σιιτών, πολιορκούν το Αντεν επί εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν κάθε αντίσταση στην πόλη όπου ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε εγκαταστήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα την κυβέρνησή του πριν αναγκαστεί να καταφύγει στο Ριάντ.

«Η κυβέρνηση», προστίθεται στην επιστολή, «θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να προσαχθούν οι Χούτι και οι δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου».