«Για την ώρα φεύγω μόνος μου, στο μέλλον θα δούμε τι θα συμβεί». Με τα λόγια αυτά, ο Τζιουζέπε Τσιβάτι, άλλοτε σύμμαχος του Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.

Ο 39χρονος Τσιβάτι «έδειξε» τις δεξιές πολιτικές του πρωθυπουργού, αλλά και την απουσία εσωκομματικού διαλόγου.

Τσιβάτι και Ρέντσι είχαν πρωταγωνιστήσει το 2010 στην εκστρατεία για την «ανανέωση» της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του 2013, ο Ματέο Ρέντσι κατάφερε να κερδίσει τον Τσιβάτι και να αναδειχθεί στην ηγεσία του Κόμματος.

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, o Τσιβάτι εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του υπό τον τίτλο «Ciao: Ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Πριν από λίγα μόλις 24ωρα η Βουλή ενέκρινε τον εκλογικό νόμο που πρότεινε η κυβέρνηση Ρέντσι, ο οποίος δίνει σημαντικό μπόνους σε έδρες στο πρώτο κόμμα.

Ο Ρέντσι, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει την ψηφοφορία σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, μέτρησε 38 «αντάρτες» από το Δημοκρατικό Κόμμα: απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι μόνο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και για την απόφαση του Ρέντσι να το περάσει από το Κοινοβούλιο μέσω ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που απέκλεισε τη συζήτηση ή την κατάθεση τροπολογιών.

«Μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να τσακωνόμαστε, αλλά αμέσως μετά κάνουμε μια καινούρια αρχή, όλοι μαζί» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Ωστόσο, η απόφαση του Τσιβάτι έδειξε ότι ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται έτσι την «καινούργια αρχή».