Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα επιτρέψει πιθανότατα εντός δύο ημερών την αναχώρηση του εμπορικού πλοίου Maersk Tigris, το οποίο κατασχέθηκε από τους Ιρανούς στις 28 Απριλίου στα Στενά του Ορμούζ.

Η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε ότι η άρση της κατάσχεσης θα γίνει αφότου η πλοιοκτήτρια εταιρεία πληρώσει πρόστιμο.

Η κατάσχεση έγινε μετά από νομικές κινήσεις ιρανικής ιδιωτικής εταιρείας, είπε η Μαρζιέ Αφκάμ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθ’ όλα νόμιμο ζήτημα.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμούσε μήνυση εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας για το πλοίο, το οποίο κατασχέθηκε αφού εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ιδιωτική εταιρεία που κατέθεσε την μήνυση και την άλλη πλευρά και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών, «είναι πιθανόν ότι η διαμάχη θα λυθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες».

Η δανέζικη πλοιοκτήτρια εταιρεία επιμένει ότι το πλοίο δεν μετέφερε «ειδικό φορτίο» όπως όπλα

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν είχε δηλώσει πως η Maersk Lines θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο πριν αρθεί η κατάσχεση του πλοίο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας μιλά για εποικοδομητικό διάλογο με τα ιρανικά δικαστήρια και τόνισε ότι η εταιρεία κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει «την ασφαλή απελευθέρωση του πληρώματος και του σκάφους».