Μια αποσταθεροποιημένη και απομονωμένη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και οι κυρώσεις παραμένουν μόνον επειδή δεν εφαρμόζεται πλήρως η συμφωνία για μια εκεχειρία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες, Τρίτη, «κάποιους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία δεν θα διατηρηθεί.

Φιλορώσοι αυτονομιστές και η ουκρανική κυβέρνηση συμφώνησαν την εκεχειρία στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αλλά η κατάπαυση του πυρός δεν έβαλε τέλος σε όλες τις μάχες και ο λιθουανός πρόεδρος δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι πλέον σχεδόν νεκρή.

Μιλώντας σε φοιτητές στη διάρκεια επίσκεψή της στο Πεκίνο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως, μολονότι δεν θεωρεί τη Ρωσία παράγοντα αστάθειας ή ανασφάλειας, οι παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

«Η ευρωπαϊκή προτεραιότητά μας, όπως και η προτεραιότητα της Κίνας, είναι να σταματήσει η βία στην ανατολική Ουκρανία. Οι προσπάθειές μας, ως Ευρωπαίων, είναι όλες επικεντρωμένες στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και συμβάλλουμε συγκεκριμένα σ’ αυτό», δήλωσε η Μογκερίνι μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Ταυτοχρόνως η ΕΕ έχει αναπτύξει μια πολιτική κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, αλλά σε όλες τις ομιλίες μου υπογραμμίζω ότι μια πολιτική κυρώσεων δεν είναι μια πολιτική καθαυτή — είναι ένα εργαλείο. Και ως τέτοιο, το κρατάμε όσο η συμφωνία του Μινσκ δεν εφαρμόζεται πλήρως».

Η Μογκερίνι πρόσθεσε πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στις συνομιλίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ρωσία είναι συχνά ένας εποικοδομητικός εταίρος.

«Μια αποσταθεροποιημένη και απομονωμένη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, ασφαλώς δεν είναι προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ρωσικής ηγεσίας, αλλά η απόφαση ανήκει σ’ αυτούς», πρόσθεσε η Μογκερίνι.