Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες Τρίτη στο νότιο Περού όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της λειτουργίας του μεταλλείου χαλκού Τία Μαρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο άλλου ενός ανθρώπου υπό παρόμοιες συνθήκες.

Στα επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης ακόμη δύο τραυματισμοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Περουβιανός υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Πέρες Γουαδαλούπε δήλωσε στον Τύπο ότι «βίαιες συγκρούσειςξέσπασαν και συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πόλη Μογιέντο, στην επαρχία Ισλάι», διευκρινίζοντας ότι διεξάγεται έρευνα.

Πριν από δύο εβδομάδες σε διαδηλώσεις εναντίον της έναρξης της λειτουργίας του μεταλλείου Τία Μαρία, που ανήκει στην εταιρεία Southern Peru, θυγατρική της μεξικανικής Southern Copper, είχε βρει τον θάνατο άλλος ένας άνθρωπος.

Τους τελευταίους μήνες οι κοινωνικές συγκρούσεις όσον αφορά την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων και κοιτασμάτων πετρελαίου εντείνονται στο Περού, θορυβώντας τους πολιτικούς και πολλές εταιρείες που εκφράζουν φόβους για τις επενδύσεις τους στον τομέα των πρώτων υλών – που αποτελεί κλειδί για την οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Στην περίπτωση του μεταλλείου της Τία Μαρία οι κάτοικοι της επαρχίας Ισλάι, στη νομαρχία Αρεκίπα, διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως η έναρξη της λειτουργίας του θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις γεωργικές καλλιέργειες και στο περιβάλλον.

Κήρυξαν γενική απεργία από την 23η Μαρτίου και πολλαπλασίασαν τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις τους.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα, στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται φυσικοί πόροι ανυπολόγιστης αξίας, κατατάσσεται πέμπτη παγκοσμίως όσον αφορά την εξόρυξη χρυσού. Ο τομέας των μεταλλευμάτων θεωρείται ο σημαντικότερος και ο πιο δυναμικός της οικονομίας του Περού.

Το μεταλλείο Τία Μαρία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αυξήσει κατά 120.000 τόνους την ετήσια παραγωγή χαλκού της Southern Copper, αλλά η λειτουργία του έχει παγώσει από το 2011, όταν σε παρόμοιες κινητοποιήσεις είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Η Southern Copper είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η έναρξη της παραγωγής αναμένεται πλέον να γίνει το 2017, καθώς είχε σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πολίτες που αντιτίθενται στη λειτουργία του μεταλλείου και την κυβέρνηση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα.

Ο Ελάρ Βαλένσια, ένας από τους τέσσερις δημάρχους στην περιοχή που ζητούν να μην προχωρήσει το έργο, τόνισε ότι ο νέος θάνατος διαδηλωτή υπονομεύει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κεντρική κυβέρνηση.

«Ο κόσμος θα εξοργιστεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Βαλένσια. «Αν μέχρι τώρα μόνο ορισμένοι τάσσονταν εναντίον του Τία Μαρία, τώρα νομίζω θα ξεσηκωθεί όλη η κοιλάδα».

Ο Βαλένσια εξάλλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις των κοινοτήτων της περιοχής με την κεντρική κυβέρνηση κατέρρευσαν πριν από δύο εβδομάδες και δεν έχουν επαναληφθεί έκτοτε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πέρες – ο οποίος σημείωσε ότι είχε δώσει ρητή εντολή στην αστυνομία να μην προχωρήσει στη χρήση θανατηφόρων όπλων – είχε καθαιρέσει τους επικεφαλής αξιωματικούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην περιοχή μετά τον θάνατο ενός διαδηλωτή από σφαίρα την 22η Απριλίου.