Ενας πρώην διοικητής του IRA, που συνδέεται με μια από τις πιο γνωστές δολοφονικές επιθέσεις του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, δολοφονήθηκε χθες το πρωί κοντά στο σπίτι του στο Μπέλφαστ. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για τη δολοφονία του 47χρονου Τζέραρντ «Τζοκ» Ντέιβισον σε μια γειτονιά Καθολικών, στην οποία είχαν σημειωθεί πολλές συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις στη διάρκεια των πιο αιματηρών ετών στην σύγχρονη ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Ντέιβισον ήταν ένας από τους διοικητές του IRA στο Μπέλφαστ το 2005 όταν θεωρείται ότι έδωσε εντολή σε άλλα μέλη της οργάνωσης να επιτεθούν στον Ρόμπερτ ΜακΚάρτνεϊ σε μια παμπ έπειτα από φραστικό επεισόδιο. Κανείς δεν εκδιώχθηκε νομικά για το μαχαίρωμα του ΜακΚάρτνεϊ και τον θάνατό του που συνέβη μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες. Η χήρα του, η μητέρα του και οι τέσσερις αδελφές του στράφηκαν στα δικαστήρια, αλλά έφθασαν μέχρι και στο Λευκό Οίκο όπου εξασφάλισαν την υποστήριξη της Χίλαρι Κλίντον και του εκλιπόντος γερουσιαστή Εντουαρντ Κένεντι. Αυτή τους η εκστρατεία άσκησε πίεση στον IRA να επικηρύξει τη βία και να προχωρήσει σε αφοπλισμό στα τέλη του 2005.

Οι αδελφές του ΜακΚάρτνεϊ κατηγόρησαν τον Ντέιβισον ότι έκανε στους φίλους του μια κίνηση κοψίματος λαιμού πριν εκείνοι αρχίσουν να κυνηγούν τον 33χρονο ΜακΚάρτνεϊ έξω από την παμπ και τον σκοτώσουν. Μέλη του IRA τότε είχαν κατασχέσει το υλικό από τις κάμερες της παμπ, είχαν καθαρίσει τα όποια στοιχεία και είχαν απειλήσει τους παρισταμένους να μην ανοίξουν το στόμα τους, αλλιώς η οργάνωση θα τους εκδικούνταν. Ο Ντέιβισον συνελήφθη με την υποψία ότι διέταξε τη δολοφονία αλλά δεν του απαγγέλθηκε κατηγορία. Αλλοι δύο, μεταξύ των οποίων και ο θείος του Τέρενς Ντέιβισον, κατηγορήθηκαν αλλά απαλλάχθηκαν το 2008.

Εκπρόσωποι του IRA είχαν συναντηθεί με τη χήρα του ΜακΚάρτνεϊ και προσφέρθηκαν να σκοτώσουν τους υπευθύνους για τη δολοφονία του ως τιμωρία, όμως η γυναίκα αρνήθηκε. Ο IRA και το πολιτικό του σκέλος, το κόμμα Σιν Φέιν, αργότερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εκδιώξει από τις τάξεις τους 11 μέλη λόγω του ρόλου που έπαιξαν στη δολοφονία αλλά και στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Τώρα η δολοφονία του Ντέιβισον, υπάρχουν φόβοι, ότι μπορεί να αναμοχλεύσει παλαιά πάθη.

1.800άτομα υπολογίζεται πως είχαν σκοτώσει τα μέλη του IRA έως το 1997. Από τη χρονιά αυτή η οργάνωση τηρεί κατάπαυση του πυρός βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο, κάποιες ομάδες που διαφώνησαν συνεχίζουν να προχωρούν σε βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες και ακόμα υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικές φράξιες.