Οι Βρετανοί είναι πιθανότερο να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά υπέρ της εξόδου της, σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα με το ερώτημα αυτό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι μόνο το 18% θα επέλεγε σίγουρα να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της χώρας.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Times, με αφορμή τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Πέμπτη στη Βρετανία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ εφόσον επανεκλεγεί.

Τέτοιο δημοψήφισμα έχει να διενεργηθεί στη Βρετανία από το 1975, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών είχε ψηφίσει υπέρ της ένταξης της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 28-29 Απριλίου σε δείγμα 1.823 ενηλίκων, το 34% των Βρετανών θα ψήφιζε σίγουρα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Σχεδόν δύο στους δέκα (ποσοστό 18%) πιθανότατα θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής, όμως θα μπορούσαν να μεταπειστούν.

Αντιθέτως, το 18% θα ψήφιζε «σίγουρα» υπέρ της εξόδου ενώ άλλο ένα 14% δήλωσε ότι είναι «πιθανόν» να υποστήριζε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά θα μπορούσε και να αλλάξει γνώμη.