Η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσει τις εγχώριες τράπεζες να απαλλαγούν από τα προβληματικά δάνειά (bad loans) τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο Ρέντσι σημείωσε ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν τις τράπεζες να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια και θα τις θέσουν στο ίδιο επίπεδο με τις τράπεζες άλλων χωρών. «Θεωρώ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μία κίνηση για τα προβληματικά δάνεια και γενικά για τα μέσα που θα δώσουν στο τραπεζικό μας σύστημα τους ίδιους ρυθμιστικούς όρους με αυτούς που θα διαμορφώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ρέντσι.

Η Ιταλία επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία ενός κρατικού μέσου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν τα προβληματικά τραπεζικά δάνεια, αλλά η πρόοδος του είναι μικρή, λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να θεσπίσει φορολογικές εκπτώσεις και να βελτιώσει τις διαδικασίες πτώχευσης, ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβληματικά δάνεια που έχουν, ύψους περίπου 350 δισ. ευρώ.