Κανείς στην Ευρώπη, ούτε το Βερολίνο, δεν έχει αλλάξει τους όρους σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ούτε έχει θέσει νέους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον ελβετό υπουργό Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο Βελιγράδι.

Σημείωσε δε, ότι η Γερμανία θα εργαστεί από κοινού με τις σερβικές αρχές προκειμένου να «ανοίξουν» το συντομότερο δυνατόν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, επισημαίνοντας πως επισκέπτεται το Βελιγράδι μια σημαντική, όπως είπε, στιγμή, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η σερβική κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα.

Δεν θα πρέπει να διεξάγουμε συζητήσεις για το ποιος φταίει, καθώς κανείς δεν έχει αλλάξει τους όρους για τη Σερβία και δεν έχει θέσει νέους, ούτε καν η Γερμανία. Αυτά, είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «είναι ανοησίες».

Ερωτηθείς, στο πλαίσιο αυτό, τι σημαίνει ο συμβιβασμός που έχει ζητηθεί από Βελιγράδι και Πρίστινα, απάντησε πως δεν είναι διαπραγματεύσιμη η εξομάλυνση των σχέσεων καθώς πρόκειται για αναπόσπαστο τμήμα των κοινών καθηκόντων των δύο πλευρών.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή και η εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που πρέπει να γίνει προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι νέο, καθώς αποτελούσε προϋπόθεση από πριν, σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug (Τανγιούγκ).

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η απόφαση για το «άνοιγμα» των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν εναπόκειται στη Σερβία, αλλά στους Ευρωπαίους εταίρους της και πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν είναι το ζήτημα, αλλά ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Αναφέρομαι, σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, σε κάποια σημεία της Συμφωνίας των Βρυξελλών (σ.σ. συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων), όπως αυτό που αφορά την Ένωση σερβικών δήμων και κοινοτήτων καθώς και ορισμένα ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία, όπου κάτι τέτοιο είναι δυνατό, αλλά την ίδια ώρα θα διατηρήσουμε τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι ορισμένα από τα αιτήματα της Πρίστινας είναι απαράδεκτα.

Επανέλαβε δε, ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και πρόσθεσε πως ο διάλογος με την Πρίστινα έχει ως στόχο την καθιέρωση «λογικών σχέσεων» κατά τρόπο που δεν θα προβάλλει προσκόμματα και δεν θα αποτελεί απειλή για κανέναν στα Βαλκάνια.