Άγνωστο παραμένει αν το μη επανδρωμένο ρωσικό σκάφος Progress που εκτοξεύτηκε το πρωί της Τρίτης θα καταφέρει τελικά να συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για την παράδοση προμηθειών. Λόγω βλάβης που εμφανίστηκε λίγο μετά την εκτόξευση, η πρόσδεση του ρομποτικού φορτηγού αναβλήθηκε για τουλάχιστον 48 ώρες.

Το σκάφος Progress Μ-27Μ εκτοξεύτηκε με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο που νοικιάζει η Ρωσία στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν και προγραμματιζόταν να φτάσει στον ISS έξι ώρες αργότερα, γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Όλα κύλησαν ομαλά μέχρι που το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πυραυλοφορέα. Οι ηλιακοί συλλέκτες του Progress αναπτύχθηκαν κανονικά, δεν συνέβη όμως το ίδιο με ορισμένες κεραίες πλοήγησης που κατευθύνουν τη σύνδεση του σκάφους με τον σταθμό.

Σύμφωνα με το Associated Press, ρωσικά μέσα μεταδίδουν ακόμα ότι το Progress δεν κατάφερε να ανέβει στην προκαθορισμένη τροχιά του. Αναφορές υπάρχουν επίσης για προβλήματα στις επικοινωνίες.

Λόγω της βλάβης, το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής έξω από τη Μόσχα αποφάσισε να αλλάξει το δρομολόγιο του Progress και να παρατείνει το ταξίδι κατά δύο ήμερες ή κατά 32 πλήρεις περιφορές γύρω από τη Γη.

Το διαστημικό μεταγωγικό μεταφέρει περισσότερους από 2,5 τόνους εξοπλισμού και προμηθειών για το εξαμελές πλήρωμα του πολυεθνικού εργαστηρίου. Μεταφέρει επίσης ένα αντίγραφο της Σημαίας της Νίκης, την οποία ύψωσαν οι σοβιετικοί στρατιώτες πάνω στο Ράιχσταντ του Βερολίνου μετά τη νίκη τους το 1945.

Το ρωσικό Progress είναι ένα από τα τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη που μεταφέρουν φορτία στον ISS. Τα υπόλοιπα είναι τα ιαπωνικά ATV Η-ΙΙ, το Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX και το Cygnus της Orbital Sciences.