Περίπου 4.500 άνθρωποι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να εξετάσουν 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δορυφορικές εικόνες που συνελέγησαν πάνω από το Νεπάλ ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία αμερικανική εταιρεία παροχής δορυφορικών εικόνων στον κόσμο DigitalGlobe.

Ο εκπρόσωπός της, Τέρνερ Μπρίντον, δήλωσε ότι η εταιρεία κατέγραψε καθαρές εικόνες της περιοχής τη Δευτέρα μέσω του δορυφόρου της WorldView-3, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους εθελοντές για να καταγράψει τα κατεστραμμένα κτίρια, τους δρόμους και άλλες περιοχές ώστε να βοηθήσει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Λόγκμοντ του Κολοράντο, ανακοίνωσε ότι έχει θέσει στη διάθεση των σωστικών συνεργείων και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νεπάλ μετά τον σεισμό των 7,9 βαθμών, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές.

Επίσης η εταιρεία διαθέτει συνδρομητική υπηρεσία που παρέχει στα μέλη των σωστικών συνεργείων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων άμεση διαδικτυακή πρόσβαση σε εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά τον σεισμό.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, διαθέτει δεδομένα από την 1η Απριλίου 2015 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον συντονισμό των αποστολών επί του εδάφους.

Όπως διευκρίνισε ο Μπρίντον, οι εθελοντές έχουν «μαρκάρει» 21.975 περιοχές για χρήση των σωστικών συνεργείων, περιλαμβανομένων 3.128 κατεστραμμένων κτιρίων και 1.129 κατεστραμμένων δρόμων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι ενεργοποίησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα της, την Tomnod, την οποία χρησιμοποίησαν περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι για να εξετάσουν δορυφορικές φωτογραφίες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysian Airlines τον περασμένο χρόνο.