Συνεχείς εκκλήσεις για αποστολή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας, διασωστών και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού απηύθυναν χθες, δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 που άφησε πίσω του περισσότερους από 4.000 νεκρούς, οι Αρχές του Νεπάλ. Διότι στην πρωτεύουσα Κατμαντού, οι ελλείψεις σε σκηνές, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα και ανθρώπινο δυναμικό ήταν τεράστιες. Και εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ήξερε ακριβώς πόσο χειρότερα. Υπήρχαν απομακρυσμένα ορεινά χωριά όπου δεν είχε φτάσει καμία απολύτως βοήθεια και με τα οποία δεν είχε καταστεί δυνατή καμία επικοινωνία. Βοήθεια άρχισε να φτάνει στο Νεπάλ μόλις λίγες ώρες μετά τον σεισμό. Η φτωχή αυτή χώρα των 27 εκατομμυρίων ανθρώπων, άλλωστε, βρίσκεται σφηνωμένη ανάμεσα σε δύο ανερχόμενες ασιατικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται για επιρροή, την Ινδία και την Κίνα. Η Ινδία, η παραδοσιακή δύναμη στην περιοχή, έθεσε αμέσως σε εφαρμογή την Επιχείρηση Φιλία και έχει ήδη στείλει την περισσότερη βοήθεια, 13 αεροσκάφη φορτωμένα τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και άλλα εφόδια καθώς και 500 διασώστες. Η Κίνα, από την πλευρά της, που εισχωρεί όλο και βαθύτερα στο Νεπάλ μέσω των επενδύσεων σε υποδομές, του τουρισμού κ.λπ., έχει στείλει 62 διασώστες συν σκηνές, κουβέρτες και γεννήτριες ενώ προανήγγειλε την αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών και επιπλέον 170 στρατιωτών. Τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη γεμάτα βοήθεια, ακόμα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, έχει στείλει και το Πακιστάν, η παραδοσιακή αντίπαλος της Ινδίας.

Στην πραγματικότητα, βοήθεια συρρέει στο Νεπάλ από ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελβετία μέχρι τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, και από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μέχρι τον ΟΗΕ, που ανακοίνωσε την αποδέσμευση 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μικρό αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως, δυσκολευόταν χθες ιδιαίτερα να διαχειριστεί τον αυξημένο λόγω των ανθρωπιστικών αποστολών φόρτο εργασίας εν μέσω συνεχών μετασεισμών, με πολλούς εργαζομένους να μην έχουν εμφανιστεί και με πολύ κόσμο να προσπαθεί να εγκαταλείψει την πόλη και τη χώρα. Απογοητευμένοι αποχώρησαν στις 20.30 χθες από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος οι 25 έλληνες διασώστες που περίμεναν επί ένα τρίωρο να αναχωρήσουν για το Κατμαντού. Η αποστολή της πρώτης ελληνικής Μονάδας Ερευνας – Διάσωσης στο Νεπάλ ματαιώθηκε λόγω της αδυναμίας μεταφοράς της από το Νέο Δελχί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους ένα εκατομμύριο κατοίκους του Κατμαντού ετοιμάζονταν να περάσουν και τρίτο βράδυ σε υπαίθριους χώρους και η οργή τους για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας ή και την απουσία οποιασδήποτε βοήθειας εντεινόταν. Οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονταν σε λεωφορεία –κάθονταν ακόμα και στις οροφές τους –και ΙΧ για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού και να επιστρέψουν στα χωριά από όπου κατάγονται. Τα νεκροτομεία είχαν γεμίσει και τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο άνθρωποι άναβαν νεκρικές πυρές για τους οικείους που έχασαν. Οι ελάχιστες, τραγικές πληροφορίες που έφταναν από απομακρυσμένα ορεινά χωριά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όμως, έδειχναν πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος.

«Ισως να μην ήταν ο κύριος σεισμός»

Φόβους ότι ο σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ που χτύπησε το Σάββατο το Νεπάλ ίσως να μην ήταν ο κύριος εξέφρασε ένας μηχανικός που μελετά τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, ο Χάρι Κούμαρ, περιφερειακός συντονιστής στη Νοτιοανατολική Ασία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης GeoHazards International. «Περιμέναμε μια σεισμική δόνηση μεγέθους 8 ρίχτερ κατά μήκος των Ιμαλαΐων – δεν είναι αυτή» δήλωσε. Τεράστια πίεση εξακολουθεί να συσσωρεύεται κατά μήκος των συνόρων του Νεπάλ με την Ινδία, σύμφωνα με τον Κούμαρ. «Η πίεση που αναπτυσσόταν δυτικά αυτού του σεισμού δεν έχει απελευθερωθεί» επέμεινε.

Σε αναταραχή και πριν από τον σεισμό

Το Νεπάλ βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμα σημειωθεί ο σεισμός. Μία μαοϊκή εξέγερση που κράτησε δέκα χρόνια έλαβε τέλος το 2006, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν καταφέρει έκτοτε να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύνταγμα, παρότι έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και επανειλημμένες υποσχέσεις για επίτευξη συναίνεσης.