Σε μια βραδιά κατά την οποία «η Ουάσινγκτον εξυμνεί τον εαυτό της», όπως την αποκάλεσε χαριτολογώντας ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεδίπλωσε το χιούμορ του βάζοντας στο στόχαστρο φίλους και εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων και των επίδοξων διαδόχων του στον Λευκό Οίκο.

Στην ανάλαφρη ομιλία του στο ετήσιο Δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα δεν δίστασε να ρίξει το καρφί του και στη Χίλαρι Κλίντον, την επικρατέστερη υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016. Αφού παρατήρησε αρχικά ότι ορισμένοι Αμερικανοί ζουν σε μια εποχή αβεβαιότητας, ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, έχω μια φίλη που πριν από λίγες εβδομάδες έβγαζε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και τώρα ζει σε ένα βανάκι στην Αϊόβα».

Η Χίλαρι, η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις αρχές του μήνα πραγματοποίησε μια χαμηλού κόστους περιοδεία με ένα βαν στην Αϊόβα, ενόψει των προκριματικών που θα διεξαχθούν στην Πολιτεία αυτή για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστο ούτε τον ίδιο τον εαυτό του. Διαπιστώνοντας ότι η θητεία του στην προεδρία τον έχει γεράσει, είπε: «Δείχνω τόσο γέρος που ο Τζον Μπένερ προσκάλεσε ήδη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφωνήσει ομιλία στην κηδεία μου».

Ο Ομπάμα είχε εκνευριστεί όταν ο Μπένερ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να μιλήσει στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, την ίδια περίοδο που η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Η ηθοποιός και συμπαρουσιάστρια του σόου Saturday Night Live Σέσιλι Στρονγκ που ανέλαβε να ψυχαγωγήσει τους καλεσμένους, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις γυναίκες πολιτικούς. Έβαλε μάλιστα τους παρόντες δημοσιογράφους να… ορκιστούν ότι «δεν θα μιλούν για την εμφάνιση της Χίλαρι, γιατί αυτό δεν είναι δημοσιογραφία».

Στο στόχαστρο της Στρονγκ μπήκε και η Μυστική Υπηρεσία, η σωματοφυλακή του προέδρου Ομπάμα που το τελευταίο διάστημα έχει κατηγορηθεί για σωρεία λαθών. Παραπέμποντας στις αλλεπάλληλες δολοφονίες μαύρων από λευκούς αστυνομικούς τους τελευταίους μήνες, είπε: «Μόνο μία υπηρεσία επιβολής του νόμου θα βρει τον μπελά της αν πυροβοληθεί ένας μαύρος».

Στο σοβαρό μέρος της ομιλίας του, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο που φυλακίζονται άδικα και επισήμανε ιδιαίτερα την περίπτωση του Τζέισον Ρεζάιαν, του Αμερικανοϊρανού δημοσιογράφου της Washington Post που κρατείται σε φυλακή του Ιράν. «Επί εννέα μήνες ο Τζέισον είναι φυλακισμένος στην Τεχεράνη απλώς και μόνο επειδή έγραψε για τις ελπίδες και τους φόβους του ιρανικού λαού» είπε, τονίζοντας ότι έχει πει στον αδελφό του Ρεζάιαν, τον Αλί, ότι ο ίδιος δεν θα ησυχάσει «μέχρι να τον φέρουμε πίσω στην οικογένειά του, σώο και αβλαβή».