Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της συμβολικής αναγνώρισης από το κοινοβούλιο στη Βιέννη της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η διακήρυξη του αυστριακού κοινοβουλίου δημιούργησε ανεξίτηλες ουλές στη φιλία και στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αυστρία (…). Η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Χασάν Γκέους για διαβουλεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο των σφαγών του 1915, το αυστριακό κοινοβούλιο τήρησε χθες ενός λεπτού σιγή για τη γενοκτονία των Αρμενίων, γεγονός χωρίς προηγούμενο στη χώρα, η οποία ήταν άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όπου ο όρος αυτός δεν είχε ποτέ πριν υιοθετηθεί επίσημα.

«Να καταδικάσουμε αυτά τα τρομερά γεγονότα»

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η διακήρυξη αυτή… μας προκάλεσε αγανάκτηση. Απορρίπτουμε την προκατειλημμένη συμπεριφορά του αυστριακού κοινοβουλίου, το οποίο παραδίδει μαθήματα σε άλλους για την ιστορία, κάτι που δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο», ενώ σημειώνει ότι οι αυστριακοί βουλευτές «προσβάλλουν τον τουρκικό λαό» και υιοθετούν μια εκδοχή η οποία «αντίκειται στα γεγονότα».

«Είναι σαφές ότι αυτή η διακήρυξη (…) θα έχει μόνιμες αρνητικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο κείμενο που εγκρίθηκε από το αυστριακό κοινοβούλιο αναφέρεται ότι είναι «καθήκον μας να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε αυτά τα τρομερά γεγονότα λόγω της ιστορικής μας ευθύνης— η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ακόμη σημειώνεται ότι «είναι επίσης καθήκον της Τουρκίας να αντιμετωπίσει με εντιμότητα σκοτεινά και οδυνηρά κεφάλαια της ιστορίας της».