Δύο άνδρες μεταξύ των επιζώντων από το ναυάγιο στον Κόλπο της Σικελίας συνέλαβαν οι ιταλικές Αρχές, θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για την τραγωδία: Πρόκειται για έναν Τυνήσιο που θεωρείται ο καπετάνιος του σκάφους και έναν Σύριο, που εκτελούσε χρέη «υποπλοίαρχου».

Βάσει των αναφορών από τους επιζώντες, ο ΟΗΕ εκτιμά πλέον πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται στους 800, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Σε βάρος των δύο, που βρίσκονται στην Κατάνια, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες πολλαπλής ανθυρωποκτονίας, σύμφωνα με την οικεία εισαγγελία. Το κατηγορητήριο συμπληρώνουν η συνέργεια σε διακίνηση προσώπων και το ναυάγιο.

Οι 27 από τους 28 επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην Κατάνια. O τελευταίος, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι άσχημη, είχε ήδη μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο. Οι 24 σοροί που είχαν περισυλλεχθεί είχαν μεταφερθεί στη Μάλτα και αναμένονται στη συνέχεια επίσης να μεταφερθούν στην Κατάνια.

Με την άφιξη του σκάφους που μετέφερε τους επιζώντες στο ιταλικό λιμάνι, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συνέλεξαν μαρτυρίες των περισσότερων εξ αυτών. Βάσει των όσων μεταφέρουν, θεωρείται ότι ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται κοντά στους 800 -υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων του ΟΗΕ για 700 θύματα, αν και χαμηλότερος από τους πλέον των 900 που είχε ακουστεί βάσει της μαρτυρίας ενός επιζώντα (με καταγωγή από το Μπανγκλαντές).

Αρκετοί ανέφεραν επίσης, όπως είχε ακουστεί ήδη από τη Δευτέρα, πως αριθμός μεταναστών βρίσκονταν στο αμπάρι. Οι μαρτυρίες μιλούν και για αρκετά παιδιά πάνω στο σκάφος. Οι δύο συλληφθέντες υποδείχθηκαν ως ο καπετάνιος και ο βοηθός τους από τους υπόλοιπους επιζώντες.