Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ παραδέχτηκε ότι «προσκάλεσε» στη χώρα του τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, όμως διέψευσε ότι ιρανοί στρατιώτες πολεμούν στο συριακό έδαφος, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Οταν ρωτήθηκε για την υποστήριξη που του παρέχουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών ο Ασαντ απάντησε ότι «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει χωρίς να προσκληθεί» και πρόσθεσε: «Προσκαλέσαμε τη Χεζμπολάχ, όχι όμως τους Ιρανούς. Δεν υπάρχουν Ιρανοί στρατιώτες στη Συρία και δεν έχουν στείλει καμία δύναμη».

«Στρατιωτικοί διοικητές και αξιωματικοί πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τη συνεργασία που υφίσταται εδώ και πολύ καιρό μεταξύ μας. Αυτό είναι διαφορετικό από το να συμμετέχει κανείς στις μάχες», συνέχισε ο σύρος πρόεδρος αναφερόμενος στο Ιράν, τον κυριότερο σύμμαχο του καθεστώτος του.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του Ιράν, πολεμούν μαζί με τη Χεζμπολάχ και τον συριακό στρατό κυρίως στη νότια Συρία.

Σχολιάζοντας τη δράση της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ που βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ο Ασαντ είπε ότι οι χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό αυτόν «δεν είναι σοβαρές μέχρι στιγμής» και «δεν βοηθούν κανέναν στην περιοχή».

«Εμείς βομβαρδίζουμε περισσότερο από τον συνασπισμό»

«Αν συγκρίνετε τον αριθμό των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί ο συνασπισμός των 60 χωρών με εκείνον που πραγματοποιούμε εμείς, η μικρή μας χώρα, θα παρατηρήσετε ότι κάποιες φορές εμείς βομβαρδίζουμε δέκα φορές περισσότερο μέσα σε μια ημέρα».

Ο Ασαντ διέψευσε επίσης ότι ο στρατός του χρησιμοποίησε τον Μάρτιο αέριο χλωρίου εναντίον τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, όπως κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Δεν χρησιμοποιήσαμε χλώριο και δεν το χρειαζόμαστε. Εχουμε τον κλασικό οπλισμό μας και μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να καταφύγουμε» σε χημικά όπλα, συνέχισε.

Σε ερώτηση που αφορούσε το κατά πόσο ευθύνεται για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ο σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση αυτή «δημιουργήθηκε στο Ιράκ το 2006 υπό την επίβλεψη των Αμερικανών».

«Εγώ δεν είμαι στο Ιράκ. Δεν ήμουν ποτέ εκεί. Δεν ελέγχω το Ιράκ. Οι Αμερικανοί το είχαν υπό τον έλεγχό τους. Το ΙΚ ήρθε στη Συρία από το Ιράκ γιατί το χάος είναι μεταδοτικό», κατέληξε.