Στη Νορβηγία η ψηφιακή τεχνολογία «σκοτώνει» το ραδιόφωνο – τουλάχιστον με τη μορφή που το γνώρισαν οι περισσότεροι.

Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας προανήγγειλε για τον Ιανουάριο του 2017 τον θάνατο της παλαιάς (μετρά πλέον πάνω από μισό αιώνα) τεχνολογίας των FM.

Η Νορβηγία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα «ξεχάσει» τα οικεία (και αγαπημένα από κάποιους ρομαντικούς…) παράσιτα που ακούν οι ακροατές του ραδιοφώνου όταν αλλάζουν σταθμό.

Μόνο πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (τρεις εκ των οποίων είναι δημόσιοι) που εκπέμπουν στα FM διαθέτει σήμερα η αχανής και αραιοκατοικημένη χώρα (μόλις 5,1 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν σε 385.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ελάχιστοι βεβαίως στον αρκτικό κύκλο).

Αντιθέτως, σήμερα διαθέτει 22 ψηφιακούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και θα μπορέσει να προσθέσει άλλους 20, μόλις γενικευθεί η χρήση του Digital Audio Broadcasting ή DAB (πρόκειται για το σύστημα ψηφιακής μετάδοσης που χρησιμοποιεί η Νορβηγία).

«Οι ακροατές θα έχουν πρόσβαση σε προγράμματα μεγαλύτερης ποικιλίας και εξειδίκευσης και θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ήχου», δήλωσε η νορβηγίδα υπουργός Πολιτισμού Θόρχιλντ Ουιντβέι. Πέραν όλων αυτών, σύμφωνα με την υπουργό, η μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος μέσω των κυμάτων FM κοστίζει οκτώ φορές ακριβότερα όσο η ψηφιακή μετάδοση.

Η Νορβηγία είναι πρωτοπόρος, εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ραδιόφωνο. Ο NRK Klassisk, ο δημόσιος σταθμός που μεταδίδει κλασική μουσική, υπήρξε ο πρώτος στον κόσμο που εξέπεμψε ψηφιακό σήμα τον Ιούνιο του 1995, χάρη βεβαίως στην τεχνολογία DAB.

Ήδη περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της χώρας διαθέτουν δέκτη συμβατό με την ψηφιακή τεχνολογία. Όσο για τη μπάντα των FM, από το 2017 και μετά οι Νορβηγοί θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς.