«Λάθη» από σχεδόν όλα τα μέλη μίας επίλεκτης εγκληματολογικής ομάδας του FBI, αλλά και «εσφαλμένες αναφορές» οι οποίες παρουσιάστηκαν στα αμερικανικά δικαστήρια προκειμένου να διασφαλιστεί η καταδίκη των κατηγορουμένων (ακόμη και σε θανατική ποινή), παραδέχθηκαν τη Δευτέρα τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Washington Post, οι αμερικανικές Αρχές παραδέχτηκαν επί της ουσίας ότι παρουσιάστηκαν πλαστές αποδείξεις στο περίπου 95% των 268 υποθέσεων που εκδικάστηκαν σε διάστημα 20 ετών πριν από το 2000. Οπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα και επιβεβαίωσε το FBI, στην υπόθεση εμπλέκονται τα 26 από τα συνολικά 28 μέλη εκείνου του τμήματος μικροσκοπικής ανάλυσης τριχών.

Η Washington Post επικαλείται τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Ενωση Συνηγόρων Ποινικού Δικαίου (NACDL) και τα μέλη του Προγράμματος Αθωότητα (Innocence Project), αμφότερες οργανώσεις οι οποίες εργάζονται για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στη μεγαλύτερη ανασκόπηση των αμφιλεγόμενων εγκληματολογικών πειστηρίων. Βάσει αυτών των στοιχείων, από τους 32 κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν το επίμαχο διάστημα σε θανατική ποινή, 14 εκτελέστηκαν ή πέθαναν στη φυλακή.

Την επανεξέταση των υποθέσεων πυροδότησε ένα πολύ παλαιότερο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας – το 2012 – το οποίο έκανε λόγο για άδικη καταδίκη τριών ανδρών και λανθασμένη σύνδεσή τους με τον τόπο του εγκλήματος από το συγκεκριμένο τμήμα του FBI.

Περισσότερες πληροφορίες για τα «λάθη» του FBI αναμένονται να δοθούν εντός των επόμενων ημερών στη δημοσιότητα. Αν και το FBI από την πλευρά του προσπάθησε να αποτρέψει μία ενδεχόμενη θύελλα αντιδράσεων υποστηρίζοντας ότι «η υπηρεσία δεν συντάσσει τέτοιου είδους αναφορές από το 2000 κι έπειτα», κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα ότι οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις δεν αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.