To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στ’ ανοιχτά της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν η χειρότερη τραγωδία αυτού του είδους στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 700 αγνοούμενους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια, και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Από σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Το βράδυ της Κυριακής ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες, όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Πρόσφυγες και στα αμπάρια

Ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και από τους 700 που ήταν οι αρχικοί φόβοι. Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν λόγο για 700 ανθρώπους πάνω στο πλοίο. Η εισαγγελία όμως της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε τη νύχτα ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες, τον οποίο μπόρεσε να εξετάσει, δήλωσε ότι 950 άνθρωποι ήταν πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους σχεδόν πενήντα παιδιά και περίπου 200 γυναίκες!

Ο πρόσφυγας αυτός από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας της μικρής αυτής πόλης.

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να λάβει πρωτοβουλίες εδώ και ημέρες και σε κάθε νέο δράμα στη Μεσόγειο, συγκάλεσε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για να λάβει μέτρα, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Ντόναλντ Τουσκ: «Θα συνεχίσω τις συνομιλίες»

«Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές.

Στη Γερμανία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των εγκληματιών διακινητών.

«Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούην από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, συντηρητικός Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των συμμοριών αυτών που «κερδίζουν πολλά λεφτά υπερφορτώνοντας πλοία και αφήνοντας τους ανθρώπους στην τύχη τους. Τόσο φοβερά εγκλήματα ζητούν ευρωπαϊκή απάντηση, δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτούς τους εγκληματίες που θυσιάζουν μαζικά ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο από απληστία».

Μογκερίνι: Η κρίση απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή απάντηση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει την πεποίθηση ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης θα πρέπει να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων από τη βόρειο Αφρική που επιχειρούν για διασχίσουν τη Μεσόγειο.

«Θεωρώ ότι αποτελεί ηθικό μας καθήκον να επικεντρώσουμε την ευθύνη μας ως Ευρωπαίοι για να εμποδίσουμε να υπάρξουν ξανά και ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μία λογική ευρωπαϊκής ευθύνης…γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, δεν υπάρχει μαγική λύση».

Μία λύση στην κρίση των προσφύγων πρέπει να περιλαμβάνει την πάταξη των κέντρων που οργανώνουν την διακίνηση των ανθρώπων, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Η κρίση απαιτεί «συνολική ευρωπαϊκή απάντηση περιλαμβανομένης της καταπολέμησης των εγκληματιών που διαχειρίζονται τη διακίνηση», είπε.

Σύγκληση Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε την Κυριακή τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής πριν από τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας. «Δεν μιλάμε για κάτι κοινότυπο αλλά για ανθρώπινες ζωές», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε το θέμα να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των εργασιών των υπουργών Εξωτερικών σήμερα στο Λουξεμβούργο.

«Απέναντι σε μια ταχεία αύξηση των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς οφείλουμε να δράσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέροντας ότι είχε συνομιλήσει με τον Ματέο Ρέντσι. Με τον ιταλό πρωθυπουργό είχε επικοινωνία και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επίσης απηύθυνε «επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι».

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επίσης επείγουσα ανάληψη δράσης απέναντι σε αυτό που δείχνει να είναι η χειρότερη τραγωδία, με θύματα πρόσφυγες, στη Μεσόγειο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε «συγκλονισμένος και συντετριμμένος» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμεριστεί τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.

Η νέα τραγωδία συγκλονίζει έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα με 400 αγνοούμενους και το άλλο με περισσότερους από 40, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζησάντων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στο τέλος του πρώτου ναυαγίου, η ακτοφυλακή είχε περισυλλέξει εννέα πτώματα.

Γερμανία: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα»

Την ανάγκη να κινηθεί άμεσα τόσο η Γερμανία όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στις ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. «Είναι σαφές σε όλους στη γερμανική κυβέρνηση ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθούν οι μαζικοί θάνατοι στη Μεσόγειο. Πρέπει τώρα να κινηθούμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική ακτοφυλακή που ζήτησε ταυτόχρονα από πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο σημείο όπου ήταν το αλιευτικό. Φθάνοντας εκεί, περίπου 220 χλμ. νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, το πλήρωμα του φορτηγού είδε το αλιευτικό να βυθίζεται. Αυτό πιθανόν συνέβη όταν εκατοντάδες πρόσφυγες έσπευσαν την ίδια πλευρά του αλιευτικού βλέποντας το φορτηγό που πλησίαζε, δήλωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης τέθηκε σε εφαρμογή με την υποστήριξη 18 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και της Μάλτας μόλις ελήφθη η έκκληση για βοήθεια γύρω στα μεσάνυχτα.

Καθημερινά, 500 έως 1.000 πρόσφυγες περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή ή εμπορικά πλοία. Περισσότεροι από 11.000 μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την αμέλεια της ΕΕ. «Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επιχείρηση Μare Nostrum», ζήτησε η UNHCR. Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης προσφύγων Mare Nostrum αντικαταστάθηκε φέτος από την πολύ πιο ήπια επιχείρηση επιτήρησης των συνόρων Triton.

Χωρίς να υπολογιστεί η νέα αυτή τραγωδία, περισσότεροι από 900 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να φθάσουν στην Ιταλία, έναντι λιγότερων από 50 την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η Mare Nostrum εφαρμοζόταν, δήλωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι πρόσφυγες κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη Συρία, προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο με αυτοσχέδιες λέμβους ή υπερφορτωμένα σαπιοκάραβα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να δράσει αποφασιστικά και γρήγορα, ενώ πληθαίνουν οι ναυτικές τραγωδίες με πρόσφυγες στη Μεσόγειο.