Ο Ράμπι Νταρτνούνα δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Banksy, μέχρι που ο «γνωστός – άγνωστος» γκραφιτάς άφησε το «στίγμα» του στην πόρτα του κατεστραμμένου σπιτιού του, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 33χρονος Παλαιστίνιος δεν είχε επίσης ιδέα ότι τα έργα του Banksy έχουν τεράστια αξία, οπότε τα 165 ευρώ που του ζήτησαν για να πουλήσει την απελπισμένη Νιόβη μέσα στα χαλάσματα της Γάζας τού φάνηκαν υπεραρκετά. Και μετά το μετάνιωσε.

Ο διάσημος καλλιτέχνης βρέθηκε προ εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας για μία «μυστική αποστολή»: να κινηματογραφήσει την πραγματική καθημερινότητα των Παλαιστινίων. Στο περίπου δύο λεπτών βίντεο, το οποίο ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο διάσημος καλλιτέχνης παρουσίασε συγκλονιστικές εικόνες από τη μετά τον πόλεμο των 50 ημερών Γάζα, συνοδευόμενες από μεγάλη δόση ειρωνείας. Φεύγοντας άφησε πίσω του τέσσερις δημιουργίες, εκ των οποίων και η Νιόβη στην πόρτα της οικογένειας Νταρντούνα.

Χωρίς ασφαλώς να γνωρίζει την αξία που είχε πάρει η πόρτα του κατεστραμμένου του σπιτιού (ένα από τα 18.000 που καταστράφηκαν στον πόλεμο των 50 ημερών), ο παλαιστίνιος ιδιοκτήτης της πείστηκε από καλλιτέχνη της περιοχής να του την πουλήσει προς περίπου 165 ευρώ. Και όταν κατάλαβε ότι εξαπατήθηκε, έφερε τα πάνω κάτω για να την πάρει πίσω.

Ο αγοραστής από την πλευρά, ο Μπελάλ Χαλίντ, επιμένει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να ξεγελάσει κανέναν ούτε να βγάλει κέρδος. «Αγόρασα το έργο για να προστατεύσω την καλλιτεχνική του αξία», δήλωσε στο Associated Press προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπροσώπους του καλλιτέχνη.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, τόσο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και στο Facebook, με ορισμένους παλαιστίνιους ακτιβιστές και δημοσιογράφους να τάσσονται υπέρ της οικογένειας Νταρτνούνα και άλλους υπέρ του Μπελάλ Χαλίντ. Ο ίδιος ο Banksy πάντως, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί του στο BBC, επικοινώνησε με τους Νταρτνούνα και είναι της άποψης ότι το έργο πρέπει να τους επιστραφεί.