Η Παλαιστίνη έγινε επισήμως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την -συμβολική- προοπτική της δίωξης μελών της ισραηλινής ηγεσίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Τελετή πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο διεθνές δικαστήριο στη Χάγη για την παλαιστινιακή εισδοχή, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη διπλωματική και δικαστική επίθεση που ξεκίνησε το 2014 η παλαιστινιακή ηγεσία. Κατά τη διάρκεια της τελετής επιδόθηκε στον παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι συμβολικό αντίγραφο του Καταστατικού της Ρώμης, της πράξης ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, οι πρακτικές συνέπειες της κίνησης αυτής παραμένουν αβέβαιες, αφού δεν θεωρείται πολύ πιθανόν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλα μέλη της ισραηλινής ηγεσίας να προσαχθούν κάποια μέρα ενώπιον του δικαστηρίου.

Απελπισμένοι από δεκατίες μάταιων διαπραγματεύσεων και χωρίς καμία προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους σύντομα, οι Παλαιστίνιοι έχουν αποφασίσει να διεθνοποιήσουν το θέμα μέσω της υποβολής αιτήματος ένταξης της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη ως πλήρους μέλους, καθώςκαι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο τέλος του 2014, αποφασίσθηκε η ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδίου απόφασης για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών σε διάστημα τριών ετών.

Ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης ένταξης στο ΔΠΔ, o παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έστειλε έγγραφο στη Χάγη εξουσιοδοτώντας τον εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα να ερευνήσει για εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη από τις 13 Ιουνίου 2014.