Βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία υποσχέθηκαν να δώσουν χώρες που συμμετείχαν σε διάσκεψη δωρητών στο Κουβέιτ, ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υποσχεθεί να διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που χορηγεί, στο 1,1 δισεκ. ευρώ για το 2015 έναντι 550 εκατομμυρίων το 2014, προκειμένου να «ανακουφίσει το συριακό λαό από τα βάσανά του».

Βοήθεια ύψους 507 εκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, 500 εκατομμύρια δολάρια υποσχέθηκε το Κουβέιτ.

«Το μέγεθος της συριακής κρίσης δοκιμάζει τις δυνατότητες του συνόλου του συστήματος χορήγησης βοήθειας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας» σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες» και «είναι απαραίτητη μια επείγουσα προσπάθεια» προσέθεσε ο ίδιος.

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με το 2014.

Αναμένεται να διατεθούν σε «μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας, έγκαιρη αποκατάσταση και βοήθεια με στόχο την σταθεροποίηση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

«Μόνο οι διεθνείς εταίροι, περιλαμβανομένου του αραβικού κόσμου και η αλληλεγγύη που μοιραζόμαστε και που μας ενώνει θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης, που εκπροσωπεί τη ΕΕ στη Σύνοδο.

«Η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας είναι καθησυχαστική όμως δεν είναι αρκετή» εκτίμησε ο ίδιος απευθύνοντας έκκληση στους δωρητές να «εντείνουν τις προσπάθειές τους».

Η ΕΕ αποδέσμευσε 3,35 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την έναρξη της συριακής κρίσης, πριν από τέσσερα χρόνια.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μόνο στη συριακή επικράτεια. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 30% σε διάστημα ενός έτους, υπογραμμίζει η ΕΕ.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και 3,9 εκατομμύρια έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.