Ενας προαναγγελθείς θρίαμβος για τη Δεξιά, μια προαναγγελθείσα δεινή ήττα για την Αριστερά και μία επιβεβαίωση πως το Εθνικό Μέτωπο –όπως παραδέχθηκε χθες το βράδυ ο ίδιος ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς –προκαλεί «αναστάτωση διαρκείας στο πολιτικό σκηνικό» της χώρας είναι συνοπτικά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών εκλογών που διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις προβλέψεις, το δεξιό UMP του Νικολά Σαρκοζί κατακτά από κοινού με το κεντρώο UDI 64 – 70 από τους συνολικά 101 νομούς της Γαλλίας, από 40 που ήλεγχε. Η Αριστερά, από την πλευρά της, χάνει 26 – 30 νομούς από τους 61 που είχε υπό τον έλεγχό της. Οσο για την Ακροδεξιά, αυτή δεν φαινόταν να επικρατεί ούτε στον Εν ούτε στο Βοκλίζ, τους δύο νομούς όπου είχε τις περισσότερες ελπίδες. Εκλέγει όμως εκατοντάδες νομαρχιακούς συμβούλους, από μόλις έναν που διέθετε, και ενισχύει την εδαφική της δικτύωση. Παίρνοντας χθες το βράδυ τον λόγο η Μαρίν Λεπέν δεν μπορούσε να θριαμβολογήσει ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι το πρώτο κόμμα της Γαλλίας, όπως έχει κάνει τόσες φορές. Μίλησε όμως για ένα «ιστορικό σκορ» που το «εγκαθιδρύει» ως μία «μεγάλη πολιτική δύναμη» –και λειτουργεί ως «βάση για τις αυριανές νίκες». «Αυτές οι εκλογές είναι ένα κρίσιμο βήμα στον δρόμο προς την εξουσία», διακήρυξε.

Πρώτος όμως, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, είχε μιλήσει ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είπε ουσιαστικά –όπως επισήμανε ο Τομάς Βιντέρ στη «Monde» –πως η κυβέρνησή του παρά την ήττα δεν σκοπεύει να αλλάξει πορεία πλεύσης. «Θα κάνουμε την ελπίδα να ξαναγεννηθεί, υπό τον όρο να είμαστε περισσότερο ενωμένοι και συνασπισμένοι», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, ένα κάλεσμα για συσπείρωση όλων των κομμάτων της Αριστεράς που απηύθυνε κατόπιν ακόμα πιο καθαρά ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο Βαλς έκανε και εξαγγελίες. «Οι μειώσεις φόρων θα ωφελήσουν φέτος εννέα εκατομμύρια νοικοκυριά και οι Γάλλοι θα νιώσουν τα απτά αποτελέσματα από τον Σεπτέμβριο», δήλωσε. Οπως επίσης ανακοίνωσε, «μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστούν νέα μέτρα για τις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις». Θεωρείται όμως βέβαιο πως τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών θα αυξήσουν και πάλι τις πιέσεις για κάμψη της σοσιαλφιλελεύθερης γραμμής του τόσο από τους Σοσιαλιστές αντάρτες όσο και από την Αριστερά της Αριστεράς. Και ο Νικολά Σαρκοζί, κατά πολλούς ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, έδειξε πως σκοπεύει να κάνει τη ζωή της κυβερνώσας πλειοψηφίας όσο πιο δύσκολη γίνεται.

«Η Δεξιά κέρδισε απόψε καθαρά τις νομαρχιακές εκλογές. Ποτέ άλλοτε επί 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας δεν είχε επιτύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα», δήλωσε. «Οι Γάλλοι απέρριψαν μαζικά με την ψήφο τους την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και της κυβέρνησής του. Η αποδοκιμασία είναι τελεσίδικη. Ποτέ μια πολιτική δεν είχε αποτύχει τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα. Ενα νέο στάδιο αρχίζει, η ελπίδα αναγεννιέται για τη Γαλλία. Η νίκη έρχεται, τίποτε δεν θα τη σταματήσει».

Συνεργάτες του χαρακτήριζαν τα αποτελέσματα δικαίωση της επιλογής του να «χτυπήσει δυνατά το Εθνικό Μέτωπο» –στην πραγματικότητα να οικειοποιηθεί, κατά τη γνωστή του συνήθεια, κομμάτι της ρητορικής του. Από την άλλη πλευρά, το UMP δεν θα είχε καταφέρει αυτό που κατάφερε χωρίς τη σύμπραξή του με το κεντρώο UDI. Το κόμμα παραμένει διχασμένο ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν στροφή προς το Κέντρο και εκείνους που προκρίνουν στροφή ακόμα δεξιότερα. Και στην Αριστερά και στη Δεξιά, οι μετεκλογικές μάχες στη Γαλλία μόλις άρχισαν.

Ιστορικά προπύργιά της έχασε η Αριστερά

Μόνο ένας νομός, το Κορέζ, πέρασε χθες από τη Δεξιά στην Αριστερά. Η Αριστερά έχασε όμως από τη Δεξιά ιστορικά της προπύργια, ενώ ιδιαίτερα επώδυνη είναι η απώλεια της Κορέζ, εκλογικής περιφέρειας του Φρανσουά Ολάντ, καθώς και της Εσόν, εκλογικής περιφέρειας του Μανουέλ Βαλς. Οι νεοεκλεγμένοι σύμβουλοι θα εκλέξουν τους προέδρους των νομαρχιακών συμβουλίων την Πέμπτη.