Εκατοντάδες Καναδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μόντρεαλ το Σάββατο προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην ισλαμοφοβία και την προγραμματισμένη πορεία του Pegida σε μουσουλμανική γειτονιά της πόλης του Καναδά.

Σύμφωνα με τη Montreal Gazette, μόλις 15 μέλη του ισλαμοφοβικού Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης) εμφανίστηκαν στην πορεία, αντί των περίπου 200 που επρόκειτο να λάβουν μέρος, όπως είχε ανακοινωθεί μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης στο Facebook.

Το Pegida είχε πάρει άδεια για την πορεία από την Αστυνομία του Μόντρεαλ και αστυνομικοί είχαν παραταχθεί στους δρόμους προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Οι καναδοί διαδηλωτές ωστόσο ξεκίνησαν τη δική τους πορεία κατά του εξτρεμισμού και της ισλαμοφοβίας 30 λεπτά νωρίτερα, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη ενάντια στην ισλαμοφοβία», «Συντρίψτε το Pegida! Κόντρα στους ναζί!».

Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντένις Κοντέρ είχε κατακρίνει οργανώσεις όπως το Pegida μέρικές μέρες νωρίτερα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. «Η οργάνωση Pegida δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Μόντρεαλ. Οργανώσεις αυτού του είδους δεν έχουν θέση εδώ. Ο εξτρεμισμός είναι απαράδεκτος», είχε γράψει σε μήνυμά του.