Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί εκατομμύρια Νιγηριανοί για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει σημαδευτεί από την εκτεταμένη διαφθορά και από την βία των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Από το πετρελαιοεξαγωγικό λιμάνι Πορτ Χάρκουρτ, στον χριστιανικό νότο, μέχρι τη μεγαλούπολη του Λάγκος και το μουσουλμανικό Κάνο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νιγηρίας, 68,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, τις πιο αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, μερικές ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα που εξερράγησαν σε δύο εκλογικά κέντρα στην πολιτεία Ενούγκου έσπειραν τον τρόμο μεταξύ των ψηφοφόρων παρόλο που δεν υπήρξαν θύματα. Την ίδια ώρα, μαχητές της Μπόκο Χαράμ εισήλθαν σε τρία χωριά της πολιτείας Γκόμπε και υπό την απειλή των όπλων ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα εκλογικά κέντρα.

Λίγο αργότερα, τζιχαντιστές της οργάνωσης που έχει συμμαχήσει με το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσαν δύο φονικές επιθέσεις εναντίον ψηφοφόρων στη βορειοανατολική Νιγηρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διεκδικεί την επανεκλογή του ζητώντας από τους συμπολίτες του να ανανεώσουν τη θητεία του προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, ο απόστρατος στρατηγός Μουχαμαντού Μπουχάρι ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη Νιγηρία ως επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στα μέσα της δεκαετίας του 1980, υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ανασφάλεια, αυτή τη φορά με δημοκρατικά μέσα.

Παράλληλα, η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί η ψηφοφορία για μία ημέρα στα εκλογικά τμήματα που αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα με τις συσκευές ανάγνωσης βιομετρικών δεδομένων και καρτών.

“Στα εκλογικά τμήματα όπου η εγγραφή ανεστάλη για την επομένη, όπως προβλέπουν οι ισχύοντες κανόνες, θα γίνουν διευθετήσεις ώστε οι εκλογείς να ψηφίσουν αύριο”, δήλωσε ο επίτροπος Κρις Γιμόγκα μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αμπούτζα.