Το βράδυ της Πέμπτης, ο Νικολά Σαρκοζί, ο επικεφαλής του UMP, ανέβηκε για πρώτη φορά στο βήμα, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Περπινιάν, μαζί με τον Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του κεντρώου UDI, συμμάχου του σε αυτές τις εκλογές. «Εδώ και 15 ημέρες», διακήρυξε ο Λαγκάρντ, «ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μιλά καθημερινά, αποκλειστικά, εμμονικά, για την Ακροδεξιά με την ελπίδα να την κάνει να ανεβεί και να προστατεύσει τους Σοσιαλιστές υποψηφίους». «Η αλλαγή θα ξεκινήσει από τις νομαρχιακές εκλογές, κατόπιν θα έρθει η σειρά των περιφερειακών εκλογών. Πιστέψτε με, θα το φροντίσω» διακήρυξε από την πλευρά του ο Σαρκοζί. Κι έπειτα έσπευσε να κάνει δική του, για μία ακόμα φορά, τη θεματική του Εθνικού Μετώπου –για τους μετανάστες που πρέπει να «αφομοιωθούν» (όχι να «ενσωματωθούν») στη γαλλική κοινωνία και στον γαλλικό τρόπο ζωής κ.λπ., κ.λπ.

Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανέβαινε στο βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τουρ. «Οταν υποστηρίζουμε ότι «χτυπάμε το Εθνικό Μέτωπο βίαια, μετωπικά», όπως είπε ο Νικολά Σαρκοζί, δεν το κάνουμε μόνο με λέξεις. Το κάνουμε και στις κάλπες, με μια ξεκάθαρη θέση!» δήλωσε αναφερόμενος στο δόγμα «ούτε ούτε» –ούτε Εθνικό Μέτωπο δηλαδή ούτε Σοσιαλιστές –του πρώην προέδρου της Γαλλίας. «Οχι, δεν χτυπάμε το Εθνικό Μέτωπο όταν κάνουμε δικές μας τις δυσώδεις πολεμικές του περί ταυτότητας ή κοσμικότητας. Δεν το χτυπάμε: δείχνουμε πως είμαστε πιο αδύναμοι και εκείνο πιο δυνατό! Δεν είναι αυτό, κύριε Σαρκοζί, η δημοκρατία, δεν είναι αυτό η κοσμικότητα, η ισότητα. Αυτό λέγεται «τρέχω πίσω από το Εθνικό Μέτωπο»».

Η Γαλλία προσέρχεται αύριο στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών. Στον πρώτο γύρο, UMP – UDI πήραν την πρώτη θέση, το Εθνικό Μέτωπο πέτυχε το καλύτερο ποσοστό της Ιστορίας του σε τοπικές εκλογές, οι Σοσιαλιστές κατάφεραν «να αντέξουν, κόντρα στα προγνωστικά» –όλοι δήλωναν ικανοποιημένοι. Στον δεύτερο γύρο, η Γαλλία αναμένεται να βαφτεί μπλε, η Δεξιά να καταγάγει μεγάλη νίκη, η Αριστερά να καταγράψει ακόμα μία μεγάλη ήττα και η Ακροδεξιά να εκλέξει εκατοντάδες νομαρχιακούς συμβούλους, από έναν που είχε: ακόμα και αν δεν κατακτήσει κανέναν νομό, συνεχίζει και εδραιώνει την εδαφική της δικτύωση με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Μαρίν Λεπέν το λέει και το ξαναλέει: το Εθνικό Μέτωπο είναι «έτοιμο να πάρει την εξουσία».

«Η κατάσταση σήμερα είναι πιο σοβαρή και από την 21η Απριλίου του 2002» προειδοποιούσε χθες η «Μοντ» στο κύριο άρθρο της, αναφερόμενη στην ημέρα που ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατάφερε να αποκλείσει, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν.

Διότι την εποχή εκείνη η γαλλική κοινωνία είχε δείξει ότι απορρίπτει το «ξενόφοβο, αντιευρωπαϊκό, οπισθοδρομικό, επικίνδυνο» κίνημα που ήταν (και παραμένει, παρά την επιτυχημένη εκστρατεία αποδαιμονοποίησής του) το Εθνικό Μέτωπο. Κοντά δύο εκατομμύρια Γάλλοι είχαν διαδηλώσει την 1η Μαΐου του 2002. «Και ψηφίσαμε μαζικά στις 5 Μαΐου: 80% των ψήφων υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου, του Ζακ Σιράκ. Τίποτε από όλα αυτά το 2014 ή το 2015: οι δημοκρατικοί πολίτες, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, παρακολουθούν την άνοδο του Εθνικού Μετώπου με την πλάτη στον τοίχο, μεταξύ παθητικότητας και πανικού». Και η Μαρίν Λεπέν δεν είναι ο πατέρας της, που αρκούνταν να διεξάγει τις προεκλογικές του εκστρατείες για την προεδρία χωρίς πραγματική στρατηγική. «Η Μαρίν Λεπέν θέλει να κατακτήσει την εξουσία». Και έχει στρατηγική. «Δημοκρατικοί πολίτες, συνέλθετε!» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της «Μοντ».