Σε νοσοκομείο του Ντίσελντορφ είχε εισαχθεί ο Αντρέας Λούμπιτς, ο συγκυβερνήτης του A320 της Germanwings, μερικές μόλις ημέρες προτού ρίξει σκόπιμα το αεροσκάφος, στις 24 Μαρτίου, συμπαρασύροντας στον θάνατο τους υπόλοιπους 149 επιβαίνοντες.

Οπως έκανε γνωστό την Παρασκευή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, ο Λούμπιτς είχε εισαχθεί για «διαγνωστική αξιολόγηση» στις 10 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο 28χρονος συγκυβερνήτης ακολουθούσε θεραπεία για κατάθλιψη.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε επίσης ότι τα στοιχεία του ασθενούς έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία του Ντίσελντορφ.

Βάσει των ακουστικών στοιχείων από το δεύτερο μαύρο κουτί, το οποίο βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, στις γαλλικές Αλπεις, ο Λούμπιτς κλείδωσε έξω από το κόκπιτ τον κυβερνήτη και στη συνέχεια άρχισε να δρομολογεί την απότομη κάθοδο του αεροσκάφους.

Νωρίτερα, οι γερμανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι βρήκαν στο σπίτι του 28χρονου πιλότου αποδείξεις ότι έκρυβε την ασθένεια του τόσο από τους εργοδότες του όσο και από τους συναδέλφους του.

Η γερμανική εισαγγελία του Ντίσεντλορφ έκανε γνωστό την Παρασκευή ότι κατέσχεσε ιατρικά ντοκουμέντα, τα οποία υποδηλώνουν «συγκεκριμένη νόσο και την κατάλληλη ιατρική θεραπεία».

Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν σκισμένα έγγραφα αναρρωτικής άδειας, που περιέχουν λεπτομερή στοιχεία, και αφορούν και την ημέρα του γεγονότος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας, στην οποία ωστόσο δεν προσδιορίζεται το είδος της ασθένειας.

«Κατασχέθηκαν έγγραφα με ιατρικό περιεχόμενο που δείχνουν διαγνωσμένη νόσο και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήταν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση, ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε μία πρώτη αντίδραση, η Germanwings ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ο Λούμπιτς ουδέποτε προσκόμισε στην εταιρεία ιατρικό σημείωμα.

Τα έγγραφα βρέθηκαν κατά τις έρευνες στα σπίτια του Λούμπιτς στο Ντίσελντορφ και το Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου.