Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε ανοιχτός σε έναν διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία «αμφισβήτηση στην κυριαρχία» της χώρας του, όπως είπε σε συνέντευξη στην εκπομπή «60 Λεπτά» του αμερικανικού δικτύου CBS.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον σύρο ηγέτη για τον τερματισμό της σύγκρουσης ο Ασαντ ανέφερε: «Στη Συρία λέμε ότι ο κάθε διάλογος είναι ένα θετικό πράγμα και είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τον καθέναν συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά οτιδήποτε το οποίο να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε άμεση επικοινωνία μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον ο Ασαντ πρόσθεσε: «Κάθε διάλογος είναι θετικός όπως είπα, κατ ‘αρχήν, βέβαια χωρίς να αμφισβητείται η κυριαρχία της Συρίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να υπάρξει ένας πολιτικός συμβιβασμός κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, αποκλείοντας τον Ασαντ από τις συζητήσεις όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν το μήνα, μετά τα σχόλια του Κέρι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα διευκρίνισε ότι τα σχόλια του Τζον Κέρι δεν αναφέρονταν ειδικά στον Ασαντ και ότι η Ουάσιγκτον δεν θα διαπραγματευτεί μαζί του.

Η Ουάσιγκτον όμως έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά της στη Συρία τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των οποίων μάχονται και οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ- Ασαντ.