Η Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησε στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει την ασφάλεια στα σύνορά της και στο εσωτερικό του βασιλείου, ενώ δεσμεύθηκε να τιμωρήσει «αυστηρά» όλους όσοι επιτίθενται στη χώρα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την ολοκλήρωση μιας συνεδρίασης των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ μπιν Αμπντελαζίζ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο υπουργός ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας «στα σύνορα του βασιλείου και γύρω από όλα τα δημόσια κτίρια, τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις βιομηχανίες», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Παράλληλα η πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου συμμετέχουν στην αραβική στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

Νωρίτερα η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι το Κάιρο είναι έτοιμο να στείλει και χερσαίες δυνάμεις, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Ήταν ανάγκη η Αίγυπτος να αναλάβει τις ευθύνες της (…) με τη συμμετοχή στοιχείων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων της αεροπορίας και του ναυτικού», διευκρίνισε η προεδρία.

Η συμμετοχή της Αιγύπτου γίνεται σε απάντηση στην έκκληση «του λαού της Υεμένης για την επιστροφή στη σταθερότητα» και για «να διατηρηθεί η αραβική ταυτότητά του», σημειώνεται στην ανακοίνωση, καθώς το Ιράν κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να εξετάσει την πιθανότητα να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στην υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, ενώ ζήτησε από το Ιράν και «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» να αποσυρθούν από τη χώρα.

«Η Τουρκία ενδέχεται να εξετάσει την πιθανότητα να προσφέρει επιμελητειακή βοήθεια βάσει της εξέλιξης της κατάστασης», σημείωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24.

«Το Ιράν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να αποσυρθούν», υπογράμμισε.