Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, καταδίκασε την Πέμπτη τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς την «αμερικανοσαουδαραβική» επίθεση και ζητώντας από το βασίλειο να σταματήσει «αμέσως» τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει έντονα την αμερικανοσαουδαραβική επίθεση που έχει στόχο τον αδελφό λαό της Υεμένης (…) και ζητεί από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους αυτή την άδικη επίθεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Η περιπέτεια αυτή υπό τη Σαουδική Αραβία δεν είναι ούτε φρόνιμη ούτε δικαιολογημένη (…) και οδηγεί την περιοχή σε μεγαλύτερες εντάσεις και κινδύνους», προειδοποιεί.

Και το Ιράκ απέρριψε τη χρήση βίας στην Υεμένη, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση θα περιπλέξει την κατάσταση.

«Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση στις υποθέσεις της Υεμένης, η οποία περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

«Θέση μας είναι να απορρίπτουμε τη χρήση βίας και ζητούμε από όλες τις πλευρές στην Υεμένη να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους μέσω ενός σοβαρού διαλόγου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Εξάλλου και η Συρία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της Υεμένης.

Η Δαμασκός καλεί όλες τις πλευρές στην Υεμένη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε μια πολιτική λύση, σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

«Μαχητικά αεροπλάνα του Κόλπου καθοδηγούμενα από το καθεστώς της σαουδαραβικής οικογένειας εξαπέλυσαν μια κατάφωρη επίθεση εναντίον της Υεμένης», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

«Η Συρία αποδίδει μεγάλη σημασία στον σεβασμό της κυριαρχίας της Υεμένης, της ανεξαρτησίας της και της ενότητας του λαού και της χώρας. Ζητεί από όλες τις πλευρές στην Υεμένη να διεξάγουν διάλογο προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση που θα αντιστοιχεί στις προσδοκίες του λαού της χώρας», επεσήμανε η πηγή.