Το μαύρο κουτί «μίλησε» και διηγήθηκε έναν εφιάλτη: Βάσει των ηχητικών καταγραφών μέσα από το πιλοτήριο στο μαύρο κουτί που ανευρέθη, ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus Α320 της Germanwings που συνετρίβη την Τρίτη στις Γαλλικές Αλπεις, ο 28χρονος Γερμανός Αντρέας Λούπιτς, κλείδωσε εσκεμμένα τον κυβερνήτη έξω από το κόκπιτ, έβαλε επίτηδες το αεροσκάφος σε καθοδική πορεία και παρέμεινε σιωπηλός και ήρεμος – αν κρίνει κανείς από τη «φυσιολογική αναπνοή του» – μέχρι τη στιγμή που αυτό προσέκρουσε στο βουνό, στα 6.000 πόδια.

«Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος», δήλωσε ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης απ’ όπου ο Λούπιτς πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν πολλά χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση.

«Μπόρεσα να τον γνωρίσω, ή μάλλον θα έπρεπε να πω να τον ξαναγνωρίσω, ήταν ένας πολύ συμπαθητικός, ευχάριστος και ευγενικός νεαρός», πρόσθεσε ο Ράντκε.

Στη μικρή πόλη Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου στη δυτική Γερμανία πολλοί από τους 12.000 κατοίκους της σοκαρίστηκαν σήμερα όταν έμαθαν ότι οι Γάλλοι εισαγγελείς υποπτεύονται πως ο Λούπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις Άλπεις.

Οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο πρώτος αξιωματικός της Germanwings είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο του Airbus χωρίς τον πιλότο και για ποιο λόγο αποφάσισε να ρίξει το αεροπλάνο.

Ο 28χρονος Λούπιτς δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο νεαρός ήταν κοινωνικός, έτρεχε σε ημιμαραθώνιους, ενδιαφερόταν για τη μουσική και πήγαινε σε κλαμπ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι’ αυτό. Γνωρίζοντας τον Αντρέας, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούπιτς καλά.

«Ο Αντρέας ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. «Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συνέχισε.

«Είχε πολλούς φίλους. Δεν ήταν μοναχικός», υπογράμμισε ο Ρίκερ.

Κοντά στο μικρό, άσπρο σπίτι στο Μονταμπάουρ όπου ζούσε ο Λούπιτς και το οποίο η αστυνομία πλέον φρουρεί, ο γείτονάς του Χανς Γιούργκεν Κράουζε δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ» από τα νέα.

Ο Άρμιν Πλάις, διευθυντής του λυκείου Μονς-Τάμπορ Γκιμνάζιουμ απ’ όπου αποφοίτησε ο Λούπιτς το 2007 είπε: «Είμαι τόσο σοκαρισμένος και έκπληκτος όσο εσείς».

Η Germanwings μέχρι στιγμής έχει δώσει πολύ λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον συγκυβερνήτη του Airbus, ο οποίος είχε μόνο 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, σε αντίθεση με τον πιλότο ο οποίος είχε καταγράψει περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, κυρίως σε Airbus, και εργαζόταν για τον όμιλο Lufthansa επί 10 χρόνια.

Σύμφωνα με φίλους του που επικαλέστηκε το Spiegel, πριν από έξι χρόνια και ενώ ήδη εκπαιδευόταν για πιλότος της Lufthansa, είχε πάθει «υπερκόπωση» ή «κατάθλιψη» και για αυτόν τον λόγο είχε διακόψει για κάποιους μήνες την εκπαίδευσή του.

Τη διακοπή (όχι τους λόγους) επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, μητρικής εταιρείας της Germanwings, Κάρστεν Σπορ.

Επέμεινε όμως ότι αυτό είναι κάτι «που μπορεί να συμβεί εύκολα στις σχολές μας. Ελέγξαμε τα προσόντα του, την ικανότητά του, και επέστρεψε στη σχολή.

Επειτα από αυτό ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Πέρασε με άριστα. Ηταν ικανός σε όλους τους τομείς, 100%».

Μια παλιά συμμαθήτρια του Λούμπιτς στην οποία είχε εκμυστηρευθεί ότι πριν από έξι χρόνια «υπέστη υπερκόπωση και κάποιας μορφής κατάθλιψη» δήλωσε ότι τον συνάντησε πριν από τα Χριστούγεννα και της έδωσε την εντύπωση ενός «απολύτως υγιούς νέου».

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άλλου πιλότου του Airbus A320. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ονομάζεται Πάτρικ Σ. και ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Ο Αντρέας Λούμπιτς ζούσε με τους γονείς του στο Μονταμπούρ και παράλληλα διατηρούσε ένα σπίτι στο Ντίσελντορφ, αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Η πρώτη φωτογραφία του δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός του.

Τις επόμενες ημέρες και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, οι έρευνες θα επικεντρωθούν στον συγκυβερνήτη, καθώς το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θέλησε να θέσει τέλος στη ζωή του.

Πάντως, τόσο ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, όσο και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανέφεραν ότι ο Αντρέας Λούμπιτς δεν είχε «τρομοκρατικό παρελθόν».

Ερευνες στο σπίτι του

Έρευνες στην κατοικία όπου διέμενε ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 της Germanwings, Αντρέας Λούμπιτς, στο Ντίσελντορφ καθώς και σε άλλες ιδιοκτησίες, πραγματοποιούν οι αρχές της Γερμανίας για την αναζήτηση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της χώρας Κριστόφ Κούμπα.

Οι έρευνες άρχισαν μετά τις δηλώσεις του Γάλλου εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπριν Ρομπέν, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Λούμπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 150 επιβαίνοντες σε αυτό.

Ο Κούμπα δήλωσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων. Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκονταν έξω από πατρικό του Λούμπιτς, δήλωσαν ότι αστυνομικοί μπαινόβγαιναν στην κατοικία κουβαλώντας χάρτινες κούτες.

* Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των Γερμανών υπηκόων που σκοτώθηκαν εξαιτίας της συντριβής είναι μεγαλύτερος από εκείνον που είχε ανακοινωθεί χθες Τετάρτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι συνολικά 75 Γερμανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Χθες, ο επικεφαλής της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, είχε ανακοινώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 Γερμανοί, ωστόσο είχε διευκρινίσει ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν δεν ήταν ακριβής εξαιτίας αποκλίσεων που οφείλονται σε διπλή υπηκοότητα.