Οι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δυνάμεις ανακατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν , από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του σιιτικού κινήματος Χούτι, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η 39η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, που είχε προσχωρήσει στις δυνάμεις των Χούτι αποσύρθηκε από το αεροδρόμιο, το οποίο ανακατελήφθη σήμερα από τις δυνάμεις των «λαϊκών επιτροπών» (οι οποίες συνεπικουρούν τον πιστό στον Χάντι στρατό).

Το διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν είχε καταληφθεί χθες από δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχο των Χούτι, που διατηρεί σημαντική επιρροή στην Υεμένη παρά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2011.

Η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε τη νύκτα αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των Χούτι, κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας πολεμική επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν δέκα χώρες, σύμφωνα με το Ριάντ.

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή της στον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό για την υποστήριξη του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέναντι στην προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Η Αίγυπτος ανακοινώνει την πολιτική και στρατιωτική της υποστήριξη προς τη δράση του συνασπισμού των χωρών που υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο των Εξωτερικών στο Κάιρο.

«Υπάρχει συντονισμός με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου για την προετοιμασία της συμμετοχής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, καθώς και χερσαίας στρατιωτικής δύναμης, εάν το επιβάλει η κατάσταση, στο πλαίσιο της δράσης του συνασπισμού», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Εδώ και μήνες η Αίγυπτος ζητεί μετ΄επιτάσεως τη σύσταση κοινής αραβικής στρατιωτικής δύναμης για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων», κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, και το Κάιρο παρουσιάζει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, τις πολυπληθέστερες και καλύτερα εξοπλισμένες στην περιοχή, ως άξονα του σχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί κατά την ετήσια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο στο Σαρμ ελ-Σέιχ, το θέρετρο στο αιγυπτιακό Σινά.