Πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από κατοίκους της πόλης

Δεν έγινε γνωστή η εθνικότητα των αεροσκαφών που έπληξαν το αεροδρόμιο αλλά η επίθεση πραγματοποιήθηκε αφού ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία ότι έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε δηλώσει από την Ουάσιγκτον ότι η χώρα του ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από εσωτερική βία και της οποίας η πρωτεύουσα Σαναά ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

«Οι επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση» του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από το Ριάντ ώστε να αντιμετωπιστούν οι σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ο αλ-Αντέλ Τζουμπέρ πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο Ομπάμα ήταν ενήμερος και προσέφερε στήριξη»

Οπως έγινε γνωστό, η Σαουδική Αραβία βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «ανώτατο επίπεδο» πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ενήμερος και γνώριζε τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Η κυβέρνηση Ομπάμα προσέφερε την στήριξή της προς την στρατιωτική επιδρομή, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ανώτερος ηγέτης του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι προειδοποίησε ότι η επιθετική δράση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης, θα πυροδοτήσει έναν «γενικότερο πόλεμο» στην περιοχή.

«Υπάρχει μια επίθεση σε εξέλιξη στην Υεμένη και εμείς θα την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα» ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο» προειδοποίησε το στέλεχος των Χούτι.