Οι εναλλακτικές λύσεις σε μια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν είναι ελκυστικές, προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όμως πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία με την Τεχεράνη ανεξαρτήτως κόστους.

«Προφανώς δεν θα πρέπει να πάμε σε μια λύση ανεξαρτήτως κόστους, αλλά πιστεύω ότι οι εναλλακτικές σε μια συμφωνία δεν είναι ελκυστικές και ειλικρινά δεν είναι ελκυστικές για το Ιράν», είπε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν προκαλέσει τόση ζημιά στο Ιράν που είναι προς το συμφέρον του να καταλήξει σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να κάνει και άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι πολλά δύσκολα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί.

Μιλώντας από το Ριάντ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον σαουδάραβα ομόλογό του Σαούντ αλ Φάιζαλ, ο Χάμοντ είπε στους δημοσιογράφους ότι, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) τις τελευταίες εβδομάδες, η επίτευξη μιας συμφωνίας εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

«Παραμένει το γεγονός ότι το Ιράν θα πρέπει να κάνει σημαντικές, περαιτέρω κινήσεις, αν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

«Πολλά περίπλοκα και δύσκολα θέματα μένουν να επιλυθούν προτού μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης και επαληθεύσιμης συμφωνίας αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, όμως εξακολουθεί να είναι προς το συμφέρον όλων μας», σημείωσε ο Χάμοντ.

Η Ομάδα 5+1 και το Ιράν προσπαθούν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία ως το τέλος του Μαρτίου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.