Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν: το Εθνικό Μέτωπο δεν κατόρθωσε να αναδειχθεί χθες, κατά τον πρώτο γύρο των νομαρχιακών εκλογών, πρώτο κόμμα της Γαλλίας, όπως είχε επιτύχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Γαλλία βάφτηκε μπλε –από το χρώμα της Δεξιάς. Το UMP του Νικολά Σαρκοζί απέσπασε από κοινού με τον σύμμαχό του UDI μια καθαρότατη νίκη, πλησιάζοντας, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, το 30%. Οσο για τους Σοσιαλιστές, αυτοί πρέπει να παρηγορηθούν με την εκτίμηση της «Λιμπερασιόν» πως «κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, αντιστάθηκαν».

Οι κάλπες έκρυβαν τελικά αρκετές εκπλήξεις. Κατ’ αρχάς, η συμμετοχή: ήταν σαφώς υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν, γύρω στο 51%, έναντι 45% στις νομαρχιακές εκλογές του 2011. Κι έπειτα, η επίδοση του Εθνικού Μετώπου: οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν γύρω στο 30% των ψήφων. Τελικά απέσπασε ένα 24,5%-26,5%, έναντι 25% στις ευρωεκλογές. Είναι το καλύτερο ποσοστό της ιστορίας του σε τοπικές εκλογές, του επιτρέπει να εκλέξει στον δεύτερο γύρο πολλούς νομαρχιακούς συμβούλους –αν δεν κατορθώσει να κατακτήσει κανέναν νομό –και να συνεχίσει το έργο της «εδαφικής δικτύωσης», μέσω της οποίας ευελπιστεί να φτάσει η Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017. Δεν το νομιμοποιεί όμως να διεκδικεί ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στήριξε την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο στο επιχείρημα πως είναι ο μόνος ικανός να ανακόψει την επέλαση του Εθνικού Μετώπου, απέφυγε χθες τη μεγάλη προσωπική ήττα που θα συνιστούσε η κατάταξη του κόμματός του στη δεύτερη θέση. Και μπορεί να αναμένει μια μεγάλη νίκη την ερχόμενη Κυριακή: από 41 νομούς που ήλεγχε η Δεξιά σε σύνολο 101, ευελπιστεί να τους αυξήσει σε τουλάχιστον 60, και ακόμα καλύτερα σε 75.

Αυτοδύναμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έμεινε στην τρίτη θέση, με ποσοστό κοντά στο 21%. Με το που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε «χαρούμενος». «Οι δημοκρατικοί σχηματισμοί κρατήθηκαν στο ύψος τους. Η Ακροδεξιά, παρότι βρίσκεται υπερβολικά ψηλά, δεν είναι ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός της Γαλλίας» είπε. Και δεδομένης της «προσωπικής στράτευσής του», είδε σε αυτό την απόδειξη πως «όταν κινητοποιούμε τους Γάλλους, υπάρχει αποτέλεσμα». Εκφράζοντας ξανά και ξανά τον φόβο του πως «η Γαλλία θα συντριβεί πάνω στο Εθνικό Μέτωπο», ο Βαλς είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις, ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός του, πως τοποθετεί τη Λεπέν στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής και άρα «παίζει το παιχνίδι» της. Αν το Εθνικό Μέτωπο είχε πράγματι έρθει πρώτο σε ψήφους, ο ίδιος θα περιερχόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η «χαρά» την οποία διατύπωσε, πάντως, ίσως να οφειλόταν και στο γεγονός πως η δύναμη της Αριστεράς ανεβαίνει κοντά στο 30% αν προστεθούν στο ποσοστό των Σοσιαλιστών εκείνα των συμμάχων τους Οικολόγων (1,3%) και των Διαφόρων Αριστερών (6,5%) –χωρίς να συνυπολογίζεται το 5,8% που απέσπασε το ριζοσπαστικό Μέτωπο της Αριστεράς.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον δεύτερο γύρο. Στις πρώτες δηλώσεις του αργά χθες ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπάρξει καμία τοπική ή εθνική συμφωνία με τους υπευθύνους του Εθνικού Μετώπου». Ομως επέμεινε στη στρατηγική τού «ούτε ούτε»: το κόμμα του, ξεκαθάρισε, δεν θα καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν –όπου δεν θα είναι παρόν –«ούτε το Εθνικό Μέτωπο, με το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό, ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τις επιλογές του οποίου δεν συμμερίζεται». Ο πρώην πρόεδρος που θέλει να γίνει και επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας επιμένει να αρνείται το τόσο επιβεβλημένο στα μάτια πολλών αναλυτών «δημοκρατικό μέτωπο».

«Μανουέλ Βαλς, παραιτήσου!»

Μπορεί το κόμμα της να μην αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, η Μαρίν Λεπέν όμως κάλεσε (εκ νέου) χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «δηκτική αποδοκιμασία για τον πρωθυπουργό που θεώρησε ότι μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής μιας εκστρατείας εναντίον του λαού».