Μισό εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού κλείσουν έναν μήνα ζωής, εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Σε αυτό το τραγικό συμπέρασμα, όπως επίσης και ότι στο ένα τρίτο των νοσοκομείων και των κλινικών στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν χώροι για να πλένεται το ιατρικό προσωπικό με σαπούνι, ενώ περίπου το 40% αυτών δεν έχουν καν νερό, κατέληξε διεθνής έκθεση της οργάνωσης WaterAid υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τουλάχιστον ένα στα πέντε αυτά μωρά δεν θα πέθαινε πρόωρα εάν υπήρχε καθαρό νερό για να πλυθεί, καθώς επίσης εάν υπήρχε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον φροντίδας από γιατρούς και νοσηλευτές που θα μπορούσαν να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι.

«Η γέννηση σε τόσο ανθυγιεινές συνθήκες καταδικάζει πάρα πολλά μωρά σε πρόωρο και αναπόφευκτο θάνατο», τονίζει η Μπάρμπαρα Φροστ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης.

Τα ευρήματα της έκθεσης είναι συγκλονιστικά, επισημαίνει από την πλευρά της η Μαρία Νέιρα από τον ΠΟΥ, καθώς αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι κλινικές που θεωρητικά έχουν πρόσβαση σε νερό, αυτό μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση έως και μισού χλμ. και όχι άμεσα διαθέσιμο.

«Οι έγκυες που πρόκειται να γεννήσουν βασίζονται σε ένα περιβάλλον, το οποίο αν μη τι άλλο δεν θέτει σε κίνδυνο τα μωρά τους, που σημαίνει ότι δεν στερούνται πόσιμου νερού ή δεν είναι αναγκασμένες να απομακρυνθούν από τις κλινικές για να αναζητήσουν τουαλέτα», υπογράμμισε η Νέιρα σε ανακοίνωσή της.

Πέρα των ολέθριων συνεπειών ωστόσο στη ζωή των βρεφών, οι ανθυγιεινές συνθήκες ζωής πυροδοτούν επίσης επιδημίες όπως η χολέρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αϊτή, στο Μαλάουι, την Τανζανία και το Νότιο Σουδάν, καταλήγει η διεθνής έκθεση.