O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε την Πέμπτη ότι ο ρατσισμός που επέδειξε η αστυνομία στο Φέργκιουσον του Μιζούρι – για την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι εφαρμόζει τακτικές διακρίσεων εναντίον των μαύρων –, δεν αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό».

«Δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ένα τυπικό δείγμα του τι συμβαίνει στη χώρα, πάντως δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Sirius XM.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε με αυτήν τη φράση σε μια ερώτηση σχετικά με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη με θέμα τις πρακτικές ρατσισμού και διακρίσεων της αστυνομίας στο Φέργκιουσον.

Η μικρή πόλη έγινε θέατρο διαδηλώσεων και ταραχών αφότου ένας νεαρός Αφροαμερικανός, ο Μάικλ Μπράουν, έχασε την ζωή του από τα πυρά αστυνομικού, του Ντάρεν Ουίλσον, τον Αύγουστο του 2014.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και της αστυνομίας δεν υφίσταται πλέον» προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν πρόσωπα ή υπηρεσίες ολόκληρες που δεν έχουν εκπαιδευτεί ή ευαισθητοποιηθεί στο γεγονός ότι πρέπει να προστατεύουν και να υπηρετούν όλους τους πολίτες, όχι μόνο ορισμένους», υπογράμμισε ο Ομπάμα επικαλούμενος το απόφθεγμα της αμερικανικής αστυνομίας «Προστατεύουμε και Υπηρετούμε».