Ηγέτης της αντιπολίτευσης του Τατζικιστάν, ο Ουμαράλι Κουβάτοφ, δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι από άγνωστο άνδρα σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο 47χρονος Κουβάτοφ, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου τατζικικού κινήματος «Ομάδα 24», δολοφονήθηκε γύρω στις 10.30 χθες βράδυ στη συνοικία Φατίχ. Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του καθεστώτος του 62χρονου προέδρου του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν και επιχειρηματίας, ειδικός στο πετρελαϊκό εμπόριο, ο Κουβάτοφ ήταν αρχηγός ενός εκ των ελάχιστων αντιπολιτευόμενων κινημάτων της χώρας του, της «Ομάδας 24», που αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είχε ιδρύσει το κίνημα του το 2012, όταν είχε μεταναστεύσει στη Ρωσία.

Το Τατζικιστάν ζήτησε την έκδοσή του από τη Ρωσία και ο Κουβάτοφ μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ εδώ και λίγο καιρό διέμενε στην Τουρκία με τη σύζυγό του και τα παιδιά του.

Η «Ομάδα 24» χαρακτηρίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο «εξτρεμιστική οργάνωση» από το ανώτατο δικαστήριο του Τατζικιστάν που διέταξε το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, ο Κουβάτοφ καταζητούνταν για σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του εξτρεμισμού, οικονομικών εγκλημάτων και σύλληψης ομήρων. Η Τουρκία είχε αρνηθεί να τον εκδώσει.

Η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και το τμήμα ανθρωποκτονιών της αστυνομίας διεξάγουν έρευνα για τη δολοφονία του Τατζίκου, ο οποίος νωρίτερα είχε δειπνήσει σε σπίτι στην περιοχή αυτή πριν πυροβοληθεί στο κεφάλι, σύμφωνα με το Dogan.

O 47χρονος ήταν ήδη νεκρός όταν οι γιατροί έφτασαν στο σημείο, ενώ η αστυνομία ερευνά την περιοχή.

Ο Κουβάτοφ είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Ραχμόν για αχαλίνωτη διαφθορά και νεποτισμό.

Εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα στο Τατζικστάν ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη δολοφονία και ότι οι τατζίκοι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με τους τούρκους συναδέλφους τους.

Η εφημερίδα Σαμπάχ γράφει ότι ο Κουβάτοφ και η οικογένειά του αρρώστησαν μετά το δείπνο που είχαν με έναν Τατζίκο, ο οποίος έκτοτε κρατείται από την αστυνομία. Ο Κουβάτοφ είχε φύγει από το σπίτι του για να πάει τη σύζυγό του και τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Το δημοσίευμα επικαλείται οικείους του θύματος που είπαν ότι όλη η οικογένεια ίσως δηλητηριάστηκε πριν από τη δολοφονία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δράστης πιστεύεται ότι είναι Τατζίκος και είπε κάτι πριν πυροβολήσει.

Ο Κουβάτοφ είχε εργαστεί για εταιρία εμπορίας προϊόντων πετρελαίου την οποία διηύθυνε ένας συγγενής του Ραχμόν.

Το Τατζικιστάν, φτωχή χώρα της κεντρικής Ασίας κυβερνάται από το 1992 από τον Ιμομάλι Ραχμόν, ο οποίος άρχισε τον Νοέμβριο του 2013 μια τέταρτη θητεία έπειτα από εκλογές που επικρίθηκαν για έλλειψη διαφάνειας.

Το κόμμα του αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, με ποσοστό που ξεπέρασε το 65%. Ωστόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ευρωπαίοι παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εκλογική διαδικασία έκαναν λόγο για μαζική νοθεία.