Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Στις 8 Μαρτίου του 2014, το Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜH370 από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες, μία ώρα μετά την απογείωσή του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά και παρόλο που οργανώθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του, το μοιραίο αεροσκάφος εξακολουθεί να αγνοείται.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της Μαλαισίας, σε επίσημη ανακοίνωσή της, δήλωσε πως επρόκειτο για ατύχημα και πως το αεροπλάνο συνετρίβη, για άγνωστους λόγους, σε κάποιο σημείο του αχανούς Ινδικού Ωκεανού. Ωστόσο, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων αποτέλεσε την αφορμή για να κυκλοφορήσουν δεκάδες θεωρίες αναφορικά με την κατάληξη της μοιραίας πτήσης. Κάποιες από αυτές είναι λογικές, ενώ κάποιες άλλες κινούνται στα όρια της συνωμοσίας.

Η φωτιά στο πιλοτήριο

Μία από τις πιο εύλογες θεωρίες ανήκει στον Κρις Γουντφέλοου. Ο πρώην πιλότος υποστηρίζει ότι το πιλοτήριο του Boeing 777 έπιασε φωτιά, γεγονός που ανάγκασε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους να πραγματοποιήσει στροφή δυτικά, προς το Παλάου Λανγκάουι, έναν αεροδιάδρομο σε κοντινή απόσταση.

Η απώλεια επικοινωνίας με το πιλοτήριο ενισχύει το ενδεχόμενο να ξέσπασε φωτιά στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους. Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα πάντα με τον Γουντφέλοου, οι πιλότοι έχασαν τις αισθήσεις τους από τον καπνό και έτσι το μοιραίο Boeing συνέχισε να πετά ακυβέρνητο μέχρι που τελείωσαν τα καύσιμα και κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Ταλιμπάν από το Πακιστάν

Πτέραρχος εν αποστρατεία της αμερικανικής αεροπορίας ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος βρίσκεται σε εδάφη του Πακιστάν που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. Σκοπός τους είναι να το χρησιμοποιήσουν ως μεταφορικό μέσο όπλων μαζικής καταστροφής για μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ, άποψη με την οποία φαίνεται πως συμφωνεί και ο αυστραλοαμερικανός μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ. «Ενδέχεται να μη συνετρίβη αλλά να εκλάπη και να είναι κρυμμένο στο Πακιστάν, όπως ο Μπιν Λάντεν» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter.

Η κατά λάθος κατάρριψη

Η συγκεκριμένη θεωρία αποτέλεσε τον πυρήνα του πρώτου βιβλίου που κυκλοφόρησε μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Κάουθορν από το Λονδίνο, συγγραφέα του «Flight MH370 – The Mystery», το αεροπλάνο ενδέχεται να καταρρίφθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ταϊλάνδης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Τέτοια ατυχήματα έχουν συμβεί ξανά: το 1983 η Σοβιετική Ενωση κατέρριψε αεροσκάφος της Korean Air, ενώ το 1988 ένα αεροσκάφος ιρανικής αεροπορικής εταιρείας καταρρίφθηκε από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Πάντως οι περισσότεροι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναφορικά με τη δυνατότητα συγκάλυψης ενός ανάλογου περιστατικού.

Η τρομοκρατική επίθεση

Ο Μακ Ντουγκέν, πρώην επικεφαλής της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Proteus Airlines, δηλώνει ότι το μοιραίο Βoeing δεν αποκλείεται να καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Ισχυρίζεται ότι υπήρχαν πληροφορίες για επίθεση «στα πρότυπα της 11ης Σεπτεμβρίου» σε απομονωμένη αμερικανική βάση, στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, στον Ινδικό Ωκεανό.

Βάση της θεωρίας του αποτελούν μαρτυρίες κατοίκων των Μαλδίβων οι οποίοι δήλωσαν ότι είδαν ένα αεροπλάνο να πετάει σε χαμηλό ύψος και να περνάει πάνω από ένα από τα νησιά την ημέρα της εξαφάνισης του μοιραίου αεροσκάφους. Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, απορρίφθηκαν από τους περισσότερους ειδικούς.

Η διαφυγή στο Καζακστάν

Πρώην πιλότος και αναλυτής στο CNN επιμένει ότι το αεροσκάφος πέταξε βόρεια κατά μήκος των διεθνών συνόρων για να αποφύγει τα ραντάρ και να προσγειωθεί στο Καζακστάν, στο πλαίσιο ρωσικής συνωμοσίας. Σύμφωνα με τη θεωρία του Τζεφ Γουάις, κάποιος από το πλήρωμα «πείραξε» το στίγμα του αεροσκάφους για να δοθεί η εντύπωση ότι ταξιδεύει νότια. Αδυνατεί ωστόσο να εξηγήσει πως θα επωφελούνταν η Ρωσία από μια ανάλογη ενέργεια.

Τα δύο Boeing που ήταν ένα

Βασιζόμενοι σε φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής του δεύτερου μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία, έξι μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα δύο Boeing 777 της MalaysiaAirlines ήταν στην πραγματικότητα το ίδιο αεροσκάφος. Πώς όμως το MH370 παρέμεινε κρυμμένο για τρεις μήνες πριν αντικαταστήσει το MH17 και ποια ήταν η κατάληξη των 239 επιβατών;