Η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος έχει οδηγήσει περίπου 28.000 Ιρακινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Αυτοί που εγκαταλείπουν το Τικρίτ κατευθύνονται προς την πόλη Σαμάρα, είπε ο ΟΗΕ, αλλά πολλές οικογένειες βρίσκονται αποκλεισμένες σε σημεία ελέγχου.

Φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έχουν σταλεί στην περιοχή από Υπηρεσίες του ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχουν οι άμαχοι στο Τικρίτ.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της. Περίπου 30.000 ιρακινοί στρατιώτες και σιίτες ένοπλοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και προσπαθούν να περικυκλώσουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, οι ιρακινές δυνάμεις προχωρούν αργά, κυρίως λόγω των ελεύθερων σκοπευτών και των εκρηκτικών μηχανισμός που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Ιρακινά μαχητικά και ελικόπτερα πραγματοποιούν βομβαρδισμούς, ωστόσο στις επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν μέρος αεροσκάφη της διεθνούς δύναμης υπό αμερικανική διοίκηση.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ, ανατολικά της πόλης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης φαίνεται να υψώνεται πάνω από τις πετρελαιοπηγές μαύρος καπνός, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Προτού τις καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 οι πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα Ατζίλ παρήγαγαν 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, το οποίο μεταφερόταν στο διυλιστήριο του Κιρκούκ, καθώς και περίπου 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν από τρία μέτωπα: από τη Σαμάρα στον νότο, από το στρατόπεδο Σπάισερ στον βορρά και από την επαρχία Ντιγιάλα στα ανατολικά.